Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1732. godine grof Ivan Drašković postao novi hrvatski ban

NA DANAŠNJI DAN 1732. godine grof Ivan Drašković postao novi hrvatski ban
Varaždinski.hr/Blaga & Misterije

Prisegu je grof Ivan Drašković položio u Isusovačkoj crkvi (današnjoj Katedrali), a potom je na glavnom gradskom trgu priređeno slavlje.

18.2.2013. U Varaždinu je umrla profesorica Bosiljka Paska, povjesničarka književnosti. Rođena je 22. veljače 1921. godine u obitelji varaždinskog gimnazijskog profesora Franje Galinca. Nakon mature u rodnom gradu,  studirala je na zagrebačkom Mudroslovnom fakultetu grupu hrvatskog jezika. Bila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti u varaždinskim srednjim stručnim školama i gimnaziji gdje je umirovljena 1981.godine. Kao vrsna poznavateljica jezika, posebno kajkavskog, priredila je školsko izdanje Krležinih 'Balada Petrice Kerempuha', autorica je brojnih stručnih radova. Među učenicima i kolegama profesorica Bosiljka Paska uživala je veliki ugled i poštovanje zbog svoje stručnosti, dobrote i nesebičnog hrvatskog domoljublja. Kao ugledna intelektualka dala je neizbrisiv doprinos kulturi grada, a za doprinos obrazovanju i odgoju mnogih generacija učenika nagrađena je 1997.godine Nagradom grada Varaždina.

18.2.1934. Na glavnoj skupštini varaždinskog Zanatlijskog i pomoćničkog društva donijeta je odluka o utemeljenju pjevačkog zbora zanatlija. U zbor se učlanilo dvadeset dvoje  pjevača koji su počeli s probama  kod učitelja Škarpe. Godine 1938. zbor se povećao nakon što mu je pristupilo dvadeset  članova iz pjevačkog društva „Vijenac“ i zborovođa Antun Šambarek. Do 1941. godine Zbor zanatlija imao je brojne nastupe u Varaždinu te koncerte u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Koprivnici. Tijekom rata rad je prestao i obnovljen je 1945. godine. Muški pjevački zbor Društva zanatlija postao je jedan od najuglednijih varaždinskih zborova, a velike uspjehe zabilježio je nastupima na Varaždinskim baroknim večerima.

18.2.1950. Iako je hrvanje jedan od najstarijih olimpijskih sportova, u Varaždinu je prvi hrvački klub utemeljen tek 18.veljače 1950. godine pod imenom Hrvačka sekcija 'Službenik'. Pod vodstvom varaždinskog soboslikarskog obrtnika  Ivana Zamode, koji je ranije kao hrvač uspješno nastupao u vojvođanskim klubovima, počeli su treninzi. Prvi nastup mladi varaždinski hrvači imali su 24. rujna 1950. godine protiv zagrebačkog 'Borca' i izgubili sa 1:7. U tom povijesnom susretu jedinu pobjedu  za Varaždince izborio je 17-godišnji Ladislav Bakšaj, kasnije višestruki prvak države u teškoj kategoriji, prvak Balkana i peti na Svjetskom prvenstvu, proglašen najboljim varaždinskim  sportašem 20. stoljeća. Hrvački klub je više puta mijenjao ime, prvo u Tekstilac, zatim u Željezničar, dugo vremena nosio je ime Varteks da bi danas bio Hrvački klub 'Vindija'. Varaždinski hrvači osvojili su brojne pojedinačne naslove državnog prvaka, bili reprezentativci, pobjednici velikih turnira i pet puta su osvojili najvrjedniju titulu - momčadskih prvaka države.   

18.2.1894. Nekada se vjerovalo da se u bolesnika u krvi skupljaju otrovi te je stoga potrebno puštati krv radi ozdravljenja. Krv su puštali barbiri koji su imali svoje cehove. Barbirenje se naročito razvilo u Varaždinskim Toplicama, gdje se puštanje krvi obavljalo u toplim kupkama. Pacijentima bi se zarezala žila te stavili rogovi koji bi otpali kad bi se napunili krvlju. usprkos protivljenju liječnika, koji su takav način liječenja smatrali opasnim, barbirenje se u Toplicama zadržalo sve do 10. veljače 1894. godine kada vlast zabranjuje rad barbirima. Ipak, u privatnim kućama razvilo se 'barbirenje na crno', nadri - barbirenje pa je sve do Prvog svjetskog rata u Toplicama bilo barbireno oko 50 000 ljudi godišnje. Zadnji toplički barbir, Miško Bešenić Čavlek obavio je posljednje barbirenje 1978. godine.

18.2.1901. Rodio se Sadi Kalabar, šahovski velemajstor, višestruki prvak Varaždina. Na nacionalnom turniru u Ljubljani 1926. godine osvojio je prvo mjesto. Za reprezentaciju tadašnje države je igrao na prvoj šahovskoj Olimpijadi 1927. godine u londonu. Umro je 1960. godine. 

18.2.1997. U 89. godini života umro je Rudolf Kralj, nogometaš, trener, tajnik udruženja nogometnih trenera Južne Amerike. Rodio se u varaždinu 1908. godine, gdje je počeo karijeru u nogometnom klubu 'Drava', a zatim je angažiran u „Prvom hrvatskom građanskom kloubu“ Zagreb i zagrebačkom HAŠK - u. Bio je trener u Boliviji, Čileu, Argentini. Neko vrijeme radio je i kao profesor nogometa na Visokoj školi u Buenos Airesu te tehnički tajnik reprezentacije Argentine koja je 1978. godine osvojila naslov svjetskog prvaka.

18.2.1732. U Varaždinu je održana svečana instalacija grofa Ivana Draškovića (vlasnika Trakošćana, Vinice, Klenovnika i Zelendvora) za novog hrvatskog bana. Prisegu je grof Ivan Drašković položio u Isusovačkoj crkvi (današnjoj Katedrali), a potom je na glavnom gradskom trgu priređeno slavlje na kojem se besplatno točilo vino i pekao vol. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video