Vijesti / Društvo

'Pružimo ruku podrške za žrtve nasilja u obitelji'

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA 'Želimo povećati razinu kvalitete života žrtava nasilja u obitelji'

UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA 'Želimo povećati razinu kvalitete života žrtava nasilja u obitelji'
Ilustracija

Specifični cilj projekta 'Pružimo ruku podrške za žrtve nasilja u obitelji' je povećati razinu kvalitete života žrtava nasilja u obitelji s područja Varaždinske i Međimurske županije pružanjem besplatne pravne, socijalne i psihosocijalne pomoći i podrške.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od svojeg osnivanja 2006. godine ima glavnu misiju smanjiti traumu i nelagodu te doprinijeti poboljšanju pravnog, ekonomskog i društvenog položaja žrtava i svjedoka.

Udruga djeluje na cijelom području Republike Hrvatske putem Nacionalnog pozivnog centra s jedinstvenim besplatnim brojem za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja 116006. Usluge pratnje na institucije, te pravno savjetovanje i psihološko savjetovanje omogućeno je za sve žrtve kaznenih djela i prekršaja kao i svjedoke u uredu Varaždin. 

Specifični cilj projekta 'Pružimo ruku podrške za žrtve nasilja u obitelji' je povećati razinu kvalitete života žrtava nasilja u obitelji s područja Varaždinske i Međimurske županije pružanjem besplatne pravne, socijalne i psihosocijalne pomoći i podrške.

8503a21c8f28ffb5aeb4d9a8d9b96816.jpg?v=2

Ovim projektom namjerava se ostvariti sveobuhvatnu izvaninstitucionalnu uslugu savjetovanja za žrtve nasilja u obitelji koja bi uključivala pružanje besplatne pravne, socijalne i psihosocijalne pomoći i podrške žrtvama nasilja u obitelji od strane pravnika, psihologa i socijalnog radnika.

Time bi žrtvi nasilja u obitelji na jednom mjestu bile pružene odgovarajuće i pravovremene informacije o dostupnim uslugama potpore i pravnim mjerama, zdravstvenim i socijalnim uslugama, psihološko bi bila osnažena, a također bi joj bila pružena pomoć u traženju zaposlenja i stanovanja, čime bi se doprinijelo olakšanju oporavka od nasilja, smanjenju sekundarne viktimizacije i traumatizacije te ujedno podizanju razine kvalitete života žrtve nasilja u obitelji.

- Izravnim radom sa žrtvama nasilja u obitelji stječemo uvid u njihove potrebe i probleme s kojima se suočavaju te potrebna znanja za razvoj budućih aktivnosti i programa kako bi unaprijedili izvaninstitucionalnu savjetodavnu pomoć za žrtve nasilja u obitelji. Nasilje u obitelji može se dogoditi u svakoj obitelji i vrlo često se dogodi da osobe nisu ni svjesne da se nad njima vrši nasilje ili s druge strane, ne žele priznati da se ono događa. U današnje vrijeme nažalost ima mnogo obitelji unutar kojih se vrši nasilje, no ne žele ili se srame potražiti pomoć. Stoga je važno da roditelji i šira javnost bude informirana o ovoj temi kako bi mogli prepoznati nasilje i adekvatno zaštiti sebe i svoju djecu - kažu iz Udruge.

Ono što je bitno napomenuti, kažu iz Udruge, je to da žrtve nasilja često niti ne znaju pravo značenje nasilja u obitelji te stoga nisu ni svjesni da se možda nad njima vrši takvo nasilje.

Što je nasilje u obitelji? Nasilje u obitelji obuhvaća nasilje koje se događa između članova obitelji (roditelja, partnera, braće i sestara ili članova obitelji više generacija, npr. roditelja i bake/djeda). Nasiljem u obitelji smatraju se svi prijeteći, prisiljavajući ili kontrolirajući postupci koje koristi jedan član obitelji prema drugome.

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji jasno definira koja se ponašanja smatraju obiteljskim nasiljem:

1. primjena fizičke sile uslijed koje nije nastupila tjelesna ozljeda

2. tjelesno kažnjavanje ili drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci

3. psihičko nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili uznemirenost

4. spolno uznemiravanje

5. ekonomsko nasilje kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci

6. zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje.

- Ukoliko se prepoznaju osobe nad kojima se vrši obiteljsko nasilje slobodno nas kontaktiraju, naša su im vrata širom otvorena. Znamo da su žrtve nasilja u obitelji rastresene, preplašene, osjećaju da su prepuštene same sebi no zato smo mi tu. Pružit ćemo Vam besplatnu pravnu, socijalnu i psihosocijalnu pomoć te Vas poučiti o Vašim pravima. Obratite nam se s povjerenjem! - poručuju iz Udruge.

Ured se nalazi u Varaždinu, Graberje 33/II kat. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati te su dostupni na tel:095/1160-011 ili na email:[email protected]

- Ovim putem pozivamo vas sve da nam se pridružite na javnoj akciji na Varaždinskom placu u subotu 22.02.2020. godine u 9 sati gdje ćemo dijeliti naše letke, te ćete ujedno moći iz prve ruke saznati koje usluge nudimo - rekli su za kraj.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video