Vijesti / Društvo

u nasljeđe

ZA BUDUĆNOST U Šumarskom institutu uspješno klonirano 185 ivanečkih lipa

ZA BUDUĆNOST U Šumarskom institutu uspješno klonirano 185 ivanečkih lipa
Grad Ivanec

Ona je živi svjedok drevne ivanečke povijesti i s razlogom se vjeruje da je svjedočila dolasku vitezova ivanovaca na naše prostore.

Točno godinu dana nakon što su stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta u suradnji s predstavnicima Grada Ivanca sa stare dugovječne ivanečke lipe (Tilia platyphyllos Scop.) skupili oko 200 reznica i otpremili ih u rasadnik s namjerom da ih kloniraju, iz Instituta javljaju: 'Ivanečka lipa uspješno je klonirana!'.

Samim tim njen originalni genetski zapis ostaje trajno sačuvan, odnosno ostat će živjeti i nakon što se ugasi biološki život izvornog stabla. 

Što se, dakle, sa sakupljenim reznicama ivanečke lipe događalo kroz proteklih godinu dana?

- S vršnih dijelova krošnje stare lipe u veljači 2019. godine skupljeno je oko 200 komada izbojaka (potencijalnih plemki). Istoga dana plemke su hidrirane, etiketirane i hladno uskladištene do početka cijepljenja. Tijekom ožujka u plasteniku su plemke cijepljene na već pripremljene podloge. U svibnju su biljke iz plastenika presađene u lonce, pri čemu je utvrđeno da je uspješno cijepljeno 92,5% biljaka ili 185 komada - izvijestili su iz Instituta.

Potom se počelo i s provedbom aklimatizacije biljaka na prirodne uvjete rasta i s pripremama za njihovu isporuku, a ona se očekuje najesen ove godine. Poznato je da ivanečka lipa za sve Ivančane ima posebnu simboličku vrijednost.

Ona je živi svjedok drevne ivanečke povijesti i s razlogom se vjeruje da je svjedočila dolasku vitezova ivanovaca na naše prostore.

Potvrđuje to i napis u Varaždinski novostima iz lipnja 1937. godine, u kome se ističe da je ova lipa, prema slavenskom običaju, zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja ivanečkoga grada od strane ivanovačkog reda.

- Zbog svega ovoga odlučili smo da ivanečku lipu kloniranjem trajno sačuvamo za buduće generacije. Budući da će klonovi za isporuku biti spremni najesen, ponudit ćemo ih svim građanima Ivanca koji ih budu željeli zasaditi. Napominjem da će se za svaki klon izdavati numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica. Pozivam građane da već sad porazmisle o prostoru na kome bi mogli zasaditi lipu! Razmišljamo i o sadnji parka ivanečkih lipa - poručio je gradonačelnik M. Batinić.

I ono što je posebno važno: Sve mlade lipe nose gene originalnog starog stabla, a to znači da je svaka od njih stara – 600 godina!

42d019a2dcc6c392a990256684c51c99.jpg?v=2

427b125b189eb74b9f691bf3988d47a9.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video