Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN U listini kralja Bele III. po prvi se put spominje Varaždin

NA DANAŠNJI DAN U listini kralja Bele III. po prvi se put spominje Varaždin
Varaždinski.hr/Hrvatski državni arhiv

Radi se o presudi u kojoj su Varaždinci morali vratiti zagrebačkom Kaptolu oteti posjed Varaždinske Toplice.

20.2.1431. U dokumentu u kojem se Varaždin pri put spominje, listini kralja Bele III. iz 1181. godine, radi se o presudi u kojoj su Varaždinci morali vratiti zagrebačkom Kaptolu oteti posjed Varaždinske Toplice. I kasnije je dolazilo do sukoba između Varaždina i Kaptola oko topličkog posjeda pa je kralj Sigismund, u Budimu, 20. veljače 1431. godine morao donijeti reviziju međa između sukobljenih strana. 

20.2.1746. U Varaždinskim Toplicama rodio se Matija Kirinić, povjesničar i svećenik. U Zagrebu završio isusovačku gimnaziju. Od 1767. bio je gojenac Hrvatskoga kolegija u Beču, gdje je na Sveučilištu postignuo bakalaureat iz filozofije i teologije te doktorirao 1777. Pri osnivanju Kraljevske akademije znanosti u Zagrebu 1776. izabran je za profesora opće povijesti i pomoćnih povijesnih disciplina. Bio je viceregens (podravnatelj) Kraljevskog plemićkog konvikta u Zagrebu, bibliotekar akademske knjižnice, profesor povijesti na zagrebačkoj Akademiji. Umro je u Zagrebu, 30.1.1805.

20.2.1887. U Šaši kraj Bednje je rođen lingvist i leksikograf Josip Jedvaj. Gimnaziju je maturirao u Varaždinu. U zagrebu, Beču i Pragu je  studirao slavistiku. Radio je kao srednjoškolski profesor u Vukovaru i Zagrebu. Bio je član središnjeg uredništva Hrvatske enciklopedije 1941-45. te suradnik Instituta za jezik JAZU. Autor je znanstvenih radova  o hrvatskom književnom jeziku, proučavao je kajkavsko narječje. Najznačajnije djelo mu je 'Bednjanski govor', izdan 1956. godine u zagrebu. Josip Jedvaj umro je 1980. godine. 

20.2.1944. U Varaždinu je u 78. godini umro Manfred Glasgall, liječnik i zubar. Rodio se u Lavovu, a u Varaždin je došao 1895. godine i na Franjevačkom trgu otvorio liječničku i zuboliječničku ordinaciju. Svojim radom stekao je veliki ugled pa je biran u Gradsko poglavarstvo. Obavljao je besplatno dužnost liječnika i zubara Zanatlijskog i pomoćničkog društva Varaždin, bavio se dobrotvornim radom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video