Vijesti / Društvo

vojni ordinarij u miru

TRIBINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA Mons. Juraj Jezerinac govorio o organizaciji dušebrižništva u Hrvatskoj vojsci

TRIBINA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA Mons. Juraj Jezerinac govorio o organizaciji dušebrižništva u Hrvatskoj vojsci
Varaždinske Toplice

Juraj Jezerinac bio je prvi vojni biskup u Republici Hrvatskoj, kojeg je imenovao papa Ivan Pavao II.

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama organizirao je tribinu pod nazivom 'Dušebrižništvo u Hrvatskoj vojsci'. Gost tribine bio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru koji je okupljenima govorio o organizaciji dušebrižništva u Hrvatskoj vojsci. 

Juraj Jezerinac bio je prvi vojni biskup u Republici Hrvatskoj, kojeg je imenovao papa Ivan Pavao II. nakon što je potpisan protokol između Vatikana i Hrvatske o ustroju dušebrižništva u Hrvatskoj vojsci.

U svom izlaganju govorio je o delegacijama cijelog svijeta koje su dolazile u posjet vojnom ordinarijatu, a opisao je i susrete s hrvatskim vojnicima braniteljima diljem ratišta u Hrvatskoj, a napose s ranjenicima u bolnicama, o čemu je gost tribine vrlo iscrpno i emotivno govorio.

Bilo je riječi i o aktivnostima koje sada provodi vojni ordinarijat, ponajviše o duhovnoj skrbi za vojnike kako u postrojbama hrvatske vojske u domovini tako i u misijama u koje odlaze hrvatski vojnici u Afganistanu, Poljskoj i drugim zemljama. 

Uz brojne posjetitelje tribini je nazočio i mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru te gradonačelnica Varaždinska Toplica Dragica Ratković koja je izrazila zadovoljstvo što su građani Varaždinskih Toplica imali prilike čuti ovo vrijedno izlaganje. 

- Zaista je posebno čuti sa čime se sve mons. Jezerinac susreo na svom putu kao vojni biskup. Podsjeća nas koliko je važno voditi brigu o duhovnoj skrbi kako vojnika tako i svih nas - rekla je gradonačelnica Ratković. 

Tribinu je otvorio i moderirao predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Varaždinskim Toplicama Stjepan Juranić. Na kraju izlaganja bilo je i zanimljivih pitanja na koje je gost tribine, mons. Josip Jezerinac rado odgovarao. 

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!