Vijesti / Društvo

Izvedba 'Lijepe naše'

OPERNI PJEVAČ O IZVEDBI David Oštrek: 'Zna se što se dobiva s Josipom Lisac...'

OPERNI PJEVAČ O IZVEDBI David Oštrek: 'Zna se što se dobiva s Josipom Lisac...'
Facebook David Oštrek/Stephan Röhl/Damir Sencar/Pixsell

David Oštrek, profesionalni operni pjevač iz Novog Marofa, trenutno zaposlen kao stalni član Berlinske državne opere iznio je svoje stručno mišljenje na Facebook profilu.

Josipa Lisac u utorak je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela hrvatsku himnu i od onda se komentari na njezinu interpretaciju ne stišavaju.

Društvene mreže, mediji, glazbeni stručnjaci pa i glazbeni analfabeti odlučili su iznijeti svoje mišljenje što misle o Lisičinoj izvedbi 'Lijepe naše'.

Josipa Lisac (70) već je preko pedeset godina na sceni, drži niz diskografskih, životnih i umjetničkih nagrada, a svojim je stilom i izrazom u šezdesetima i sedamdesetima bila desetljećima ispred svog vremena.

Očito je tako i danas. Jučer, 19. veljače, izvjesni Boško Županović podnio je kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac i to zbog njezine izvedbe himne. Županović sumnjiči Lisac da je himnu izvela na omalovažavajući način te da je koristila izrugljive artikulacije i tonalitete.

'Jedna od najistaknutijih umjetnica'

David Oštrek, profesionalni operni pjevač iz Novog Marofa, trenutno zaposlen kao stalni član Berlinske državne opere iznio je svoje stručno mišljenje na svom Facebook profilu.

Oštrek je prije zaposlenja bio učenik Glazbene škole Varaždin, a studirao je pjevanje na Sveučilištu u Beču.

- Pretpostavljam da svi poznajemo Josipu Lisac i kako ona pjeva, zar ne? Vjerujem kako ne postoji osoba u Hrvatskoj i na prostoru Balkana rođena prije 95', a da nije čula za nju. Josipa Lisac jedna je od najistaknutijih umjetnika 'lijepe naše' i baš zbog njezinog prepoznatljivog stila je dobila tolika priznanja i pažnju! Tu se svi slažemo, nadam se... – napisao je Oštrek.

Postavio je nekoliko pitanja, ali i dao usporedbe s izvođačima koji bi se u hipotetskoj situaciji našli izvan svog žanra.

'Nije problem u glazbeniku'

- Postavljam pitanje: zašto onda od takve glazbenice očekivati pjevanje drugačijim stilom nego onim kojim pjeva već zadnjih 40-50 godina? Osjećati nezadovoljstvo ili štoviše uvrijeđenost je isto tako smiješno kao kada bismo se žalili na američki bend Metallica (može Let 3, Goran Bare i mnogi drugi) kako na koncertu u Donjem Pažalovcu na 20. obljetnici vatrogasnog društva ne uspijevaju na tamburama odsvirati pjesmu 'Pod brajde' baš tako kako je i u originalu...Mi Zagorci bi se pitali: Ko ih je pozval?? ...e tu dolazimo do raspleta i pouke basne... – piše operni pjevač.

Za kraj je poručio da se vrlo dobro znalo što se dobiva s Josipom Lisac kao umjetnicom na ceremoniji na Pantovčaku.

- Ladies and gentlemen! Ako želite klasičnu izvedbu hrvatske himne, angažirajte nekog umjetnika klasičnog izražaja. Zna se što se dobiva s Josipom Lisac, tako da nije problem u glazbeniku, nego u odabiru glazbenika! Možda Škoro? ;) Ali ajde, da nema ovakvih 'problema', onda bi možda počeli obraćati pozornost na one prave, a to su, naravno - šareni kišobrani! Budi mi dobro voljeni hrvatski narode – poručio je operni pjevač David Oštrek.

7c9f2c14438a88b3086f49d68913d004.png?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video