Vijesti / Društvo

Međimurska zona straha

ROMI PROTIV VAUČERIZACIJE 'Mi taj novac trošimo za kruh i kad moramo s djecom kod doktora'

Piškorovec puni stupce crne kronike i na lošem je glasu, nazivaju ga 'međimurskom zonom straha' zbog čestih krađa, nereda i pucnjava.

U naselju Piškorovec živi oko tisuću ljudi i osim asfalta i struje nemaju ništa. Naime, ovdje nema nikakvih sadržaja, a najbliža trgovina udaljena je 2,5 kilometra, piše RTL.

Piškorovec puni stupce crne kronike i na lošem je glasu, nazivaju ga 'međimurskom zonom straha' zbog čestih krađa, nereda i pucnjava. Običnim danom to se nikako ne da naslutiti.

- Nekad je bilo kritično, bilo je siromaštvo, nismo imali cestu. Sad zadnjih 10 godina počeli smo normalno živjeti i graditi kuće što smo ušparali od socijalne pomoći - kaže Mladen Ignac.

Umjesto te socijalne pomoći Romi u Međimurju trebali bi dobiti vaučere zbog čestih optužbi da novac troše nenamjenski u kockarnicama i na alkohol. I to im je trenutačno najveća preokupacija. Oni s kojima smo razgovarali kažu, to rade pojedinci, a problemi će biti još veći ukoliko se uvedu vaučeri.

- Ne bismo se slagali da dobijemo te vaučere jer što da nam zatreba za neke lijekove, za školu. Mi taj novac trošimo za kruh i kad moramo s djecom kod doktora - kaže Verica Oršuš.

Prije tjedan o njima je pričala cijela Hrvatska kada je nevjenčani suprug ubio 37 godišnju ženu, majku 10 djece. Otprije je bio poznat policiji zbog obiteljskog nasilja, krađa i tučnjava. I tada se ponovno u javnosti otvorilo pitanje problema Roma u Međimurju, ali ništa se promijenilo nije.

- Nitko nas nije posjetio, samo socijalna radnica i ponudili su nam jednokratnu pomoć - kaže Irma Balog, čija je majka ubijena, a sada ona i sestra brinu o ostaloj braći i sestrama.

Manje problematično naselje je Parag, najveće romsko naselje u Hrvatskoj u kojem živi oko 2000 ljudi, od toga šesto djece. Nemaju uvjete kakve bi trebali imati, u školu idu makadamom, nemaju igrališta ni vrtića. Jedva je dočekao da nam se požali 47-godišnji Zlatko Kaljenoš. Već četiri godine ide u pučko učilište i završio je pet razreda, a kaže:

- Evo, moram napraviti biciklu da bih išao u školu, ako ne dođem dobijem minus. 

I druge životne priče su slične pa tako Ljobomir Horvat kaže:

- Živim od socijalne pomoći, ja od toga moram odgojiti i nahraniti djecu. Da nema toga, ne bih im imao što priuštiti. Ako nekom treba odem pokositi, cijepam drva, bilo što - kaže. 

U Međimurju u 12 naselja živi 10.000 Roma i Romkinja. Zbog neslaganja s okolnim stanovništvom i nereda uvedeno je nedavno 34 kontakt policajaca, a predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matijaš Oršuš kaže:

- Dođu oni u naselje kad ih netko treba, sada će povećati i broj socijalnih radnica. Nemamo ništa protiv toga, ali apeliramo da se naši Romi uključe i da budu barem čistači. 

Jer čak ni romski pjevači više ne žive kao prije pa tako Josip Oršuš kaže:

- Sviramo sve što nam dođe. Ali slabo je, sad živimo od te pomoći za siromašne. 

Trenutačnom situacijom u Međimurju nisu zadovoljni ni Romi i Romkinje, niti većinsko stanovništvo pa zato iz policije najavljuju nove mjere za sprječavanje obiteljskog i vršnjačkog nasilja, huliganizma i čestih krađa. Više od svega Romima i Romkinjama su potrebni obrazovanje i posao.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video