Vijesti / Društvo

Europski centar za darovite Hrvatska

FOTO U Varaždinskim Toplicama održan 1. Festival 'Ivan Kukuljević Sakcinski'

FOTO U Varaždinskim Toplicama održan 1. Festival 'Ivan Kukuljević Sakcinski'
Varaždinske Toplice

Do 17. travnja bit će održana još četiri festivala - šaha, robotike, informatike i matematike, potom 2. susret registriranih Europskih točaka za darovite u Hrvatskoj.

U Varaždinskim Toplicama u srijedu, 26. veljače, održan je 1. Festival 'Ivan Kukuljević Sakcinski' koji su organizirali Europski centar za darovite Hrvatska i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije - osnovne škole, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na Festivalu je bila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je naglasila da se po prvi put Festival 'Ivana Kukuljevića Sakcinskog', kao i prva Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva, pod nazivom 'KAJ je naša duša i naša popiefka', održavaju u gradu izrazito bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa.

- Osim iznimno bogate ostavštine iz razdoblja rimske kulture, u Varaždinskim se Toplicama nalazi i spomenik podignut u čast hrvatskome jeziku, postavljen kao simbol jedinstva, važnosti i snage zajedništva sva tri hrvatska narječja - rekla je Ratković te podsjetila da toplički kajkavac, Ivan Kukuljević Sakcinski, nosi najveću zaslugu za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog jezika u Hrvatskoj.

- Iskreno me raduje naša zajednička želja za očuvanjem zavičajnog govora i za popularizacijom kajkavštine, koja nas je danas sve okupila ovdje te je tako ta misao, postala našom zajedničkom misijom - poručila je gradonačelnica Ratković.

Festival je otvorio zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak koji je istaknuo da su u kreaciji stvaralaštva Ivana Kukuljevića Sakcinskog Varaždinske Toplice vrlo plodonosan kraj te je dodao da je Varaždinska županija inicirala ogromne promjene u Varaždinskim Toplicama koje to zaslužuju, od energetske obnove Minerve u kojoj je Festival održan i dogradnje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju do energetske obnove sportske dvorane Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik - osnovne škole i koordinatorica Festivala, kazala je da je cilj kod djece osvijestiti važnost očuvanja zavičajnog govora, nacionalnog identiteta i zavičajne pripadnosti.

Festival je počeo govorom Ivana Kukuljevića Sakcinskog U Hrvatskom saboru kojeg je na pozornici govorio učenik Fran Rabuzin, a nastavljen je predavanjima poznatog hrvatskog pisca dr. sc. Kristiana Novaka pod nazivom 'Za svjetlost stvoren. O Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i govoru nakon kojeg više ništa nije bilo isto' te dr. sc. Velimira Piškorca i dr. sc. Ivane Kurtović Budja pod nazivom 'Zvučni atlas hrvatskih govora'.

Programom učenika OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića počeo je drugi dio festivala, Smotra dječjega kajkavskog pjesništva 'Kaj je naša duša i naša popiefka' na kojoj je svoje pjesme izvelo 20 učenika. Valentina Šinjori je predstavila pjesničku zbirku 'Kaj je naša duša i naša popiefka', a na kraju su dodijeljene nagrade i zahvalnice učenicima i voditeljima.

Festivalom u Varaždinskim Toplicama počeli su Dani Europskog centra za darovite - Centara izvrsnosti Varaždinske županije. Do 17. travnja bit će održana još četiri festivala - šaha, robotike, informatike i matematike, potom 2. susret registriranih Europskih točaka za darovite u Hrvatskoj te 2. međunarodna konferencija „Rad s visokomotiviranim učenicima“.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video