Vijesti / Društvo

dječje pjesništvo

FESTIVAL Započeli Dani Europskog centra za darovite u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama

FESTIVAL Započeli Dani Europskog centra za darovite u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama
Varaždinska županija

Cilj festivala je njegovati dječje pjesništvo na hrvatskome jeziku.

U Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održan je 1. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski kojeg je organizirao Europski centar za darovite Hrvatska i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije - osnovne škole pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Festival se održava u sklopu Dana Europskog centra za darovite - Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a sam cilj festivala je njegovati dječje pjesništvo na hrvatskome jeziku. Mnogobrojni uzvanici, a među njima zamjenik župana Tomislav Paljak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport te ujedno i voditelj Europskog centra za nadarene Hrvatska dr.sc. Miroslav Huđek, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te predstavnici Ministarstva kulture mogli su slušati dva iznimna predavanja, dr.sc. Kristijana Novaka na temu 'Za svjetlost stvoren - o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i govoru nakon kojeg više ništa nije bilo isto' te prof.dr.sc. Velimira Piškoreca i dr.sc.Ivane Kurtović Budja pod nazivom 'Zvučni atlas hrvatskih govora'.

Također je održana i smotra dječjega kajkavskog pjesništva 'Kaj je naša duša i naša popiefka'. Podsjetimo, Ivan Kukuljević Sakcinski - hrvatski povjesničar, književnik, bibliograf i političar, rođen je 1816. godine u Varaždinu. Svoj znameniti govor, prvi govor na hrvatskome jeziku u Hrvatskome saboru održao je 1843. godine.

Pozdravljajući okupljene zamjenik župana Tomislav Paljak je pohvalio organizaciju ovog festivala.

- Procesi stvaranja Centara izvrsnosti prošli su svoj vremenski slijed, a ovim početkom obilježavanja Dana  Europskog centra za darovite  zapravo uživamo pričajući o nečemu što objedinjuje rezultate permanentnog ulaganja i vizije. Naglaskom na lik i djelo Ivana Kukuljevića Sakcinskog, prisjećamo se njegovog glasovitog govora u Hrvatskom saboru, ali i o njemu progovaramo sa stanovišta povijesne, kulturne, književne i bibliografske perspektive. Međutim ovo je i prilika fokus staviti na ljepotu, formu, životnost i žilavost kajkavskoga jezika koji je zasluženo svoju međunarodnu potvrdu dobio 2016. godine kao povijesni književni jezik. Upravo su zato danas sa nama najeminentniji ljudi iz područja hrvatskoga jezika i dijalektologije kako bi nam približili kontekst djelovanja Ivana Kukuljevića Sakcinskog , ali i međupovezanost bogatstva hrvatskih jezika. Bit će ovdje puno raznih interpretacija djece koja pokazuju svoju nadarenost i sklonost prema jeziku poput uvodnoga izvrsno uprizorenoga povijesnoga govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog u izvedbi učenika Frana Rabuzina - rekao je zamjenik župana.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport ujedno i voditelj Europskog centra za nadarene Hrvatska dr.sc. Miroslav Huđek u svom je obraćanju pozvao prisutne, ali i predstavnike medija na odaziv i praćenje i naših drugih programa poput predstojećih Festivala šaha, robotike, matematike i informatike, kao i na 2. Međunarodnu konferenciju u organizaciji Europskog centra za nadarene Hrvatska.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video