Vijesti / Društvo

RTL Direkt

SVEĆENIK POZNAT VARAŽDINCIMA Odilon Singbo: 'Hrvati su se prema meni odrekli predrasuda'

Singbo je također djelovao i na području Varaždinske biskupije te bio njihov stipendist.

Stigla je korizma, što znači da se svi odjednom odriču čipsa, cigareta, čokolade, keksa, kolača, jaffa keksa, slatkog, masnog, špeka, kulena, svađanja, tračanja, seksa, masturbacije, facebooka, kave, alkohola, kupovanja cipela, čega već ne, piše RTL

Problem je samo u tome što ako se odreknete čokolade da biste smršavjeli, a kao glumite da je to sve u duhu korizme, to baš i nije to.

O pravom smislu tih 40 dana odricanja, RTL Direkt je razgovarao s omiljenim svećenikom sa zagrebačke Trešnjevke, i sveučilišnim kapelanom Katoličkog sveučilišta - velečasnim Odilonom Singbom.

Singbo je također djelovao i na području Varaždinske biskupije te bio njihov stipendist.

- Ako polazimo od liturgijskog smisla, u središtu korizme nije dijeta nego sam Gospodin koji nam pomaže i čovjek koji se pomiče od redovitosti. Ako ovo koristimo da idemo na dijetu, onda smo promašili. Ako primjećujemo druge, onda smo na dobrom putu - poručuje svećenik i dodaje:

- Živimo u razdoblju triju ekrana. Previše je izloženosti tim ekranima ne daju nam dobro. Čovjek može birati što želi reći, ekrani nas odvlače od istinskih susreta - kaže velečasni.

'Još smijemo ne paničariti'

Na pitanje čega će se on odreći u korizmi, odgovara:

- Nastojat ću se oko telefona malo više paziti, ne biti previše spojen. Ovo je vrijeme molitve, koje poziva na sabranost. Svaki vjernik pristupa ovom vremenu ovisno o duhovonom raspoloženju - iskreno će omiljeni svećenik dodajući da političke teme utječu na ljude i na one koji se ne žele baviti s tim temama.

- Nije važno tko je bio ustaša a tko partizan. Ne treba se odreći istine, ali treba voljeti i zemlju - ističe.

Već je 15 godina u Hrvatskoj. Na pitanje ima li nešto na što se i dalje teško navikava, odgovara:

- Ne postoji nešto na što se nisam naviknuo. Poznam čovjeka, dušu, nema previše iznenađenja - kaže. Na pitanje koliko je Hrvatska otvorena zemlja i je li on imao kakvih neugodnosti, kaže:

- Prema meni su se Hrvati odrekli predrasuda. Nemam takvo iskustvo. Osjećam se voljenim. Jako se dobro osjećam - poručuje.

Na pitanje hoće li crkva zbog koronavirusa donijeti neke promjene jer se saznalo da u nekim crkvama ovih dana zbog virusa nema 'mir s tobom'.

- Danas sam čuo da je Slovenska biskupska informacija donijela upute povodom toga, da toga ne bude. Ja mislim da je dovoljno da se mi toga držimo. Ovo može biti poziv nama, da kroz to vidimo koliko smo kao ljudi krhki, koliko se bojimo. A ne trebamo se bojati, još smijemo ne paničariti - rekao je na kraju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video