Vijesti / Društvo

PROGRAM

PODRUM PONEDJELJKOM U ožujku u Centru za mlade gostuje Dario Juričan, a očekuju vas izložbe i projekcije filmova

PODRUM PONEDJELJKOM U ožujku u Centru za mlade gostuje Dario Juričan, a očekuju vas izložbe i projekcije filmova
Patrik Macek/Pixsell/Centar za mlade

Prvi ponedjeljak, 2. ožujka na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma 'Poštovana predsjednice!' autora Daniela Pavlića.

Filmsko-kreativni studio VANIMA u suradnji s drugim udrugama i javnim ustanovama i u ožujku nastavlja s program 'Podrum ponedjeljkom'. Osim izložbe očekuju nas i projekcije filmova u suradnji s Udrugom HRCIN. U goste nam dolazi i Dario Juričan s ekipom, a razgovor s njima će voditi Goran Štimec, glavni urednik portala Varazdinski.hr i voditelj programa 'Podrum ponedjeljkom' Hrvoje Selec.
 
Prvi ponedjeljak, 2. ožujka na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma 'Poštovana predsjednice!' autora Daniela Pavlića. Ovaj polusatni film je poetski dokumentarac u kojem se autor, objašnjavajući vlastito iskustvo života u Hrvatskoj Kostajnici te pripovijedajući njenu povijest, obraća predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Prije same projekcije kroz razgovor s autorom Danielom Pavlićem najavit ćemo film.

Pavlić je rođen u Sisku, a cijelo djetinjstvo proveo je u Hrvatskoj Kostajnici u koju se vraća i nakon studija. Radi kao voditelj Filmskog centra Doma kulture u Sisku. Osim što se bavi umjetnošću, vodi i udrugu mladih koja je ostavila traga po regiji po aktivizmu za očuvanje prirode i okoliša. Trailer filma pogledajte ovdje .
  
9. ožujka bit će otvorenje izložbe radova autorice Marine Daljavec pod nazivom 'Little black and white magic'. Autorica će izložiti svoje radove u dvije serije. U prvu seriju spadaju slike na platnu koje su monokromatske, apstraktne s efektom 3D detalja, rađene pomoću različitih tehnika i materijala. U drugu seriju spadaju zidne dekoracije inspirirane slobodnim tehnikama ručnog tkanja koje su nastale ispreplitanjem tankih i debelih niti, prirodnih i umjetnih materijala te njihovom gradacijom. Marina je magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna. Izložba traje do 30. 3. 2020. a raspored kad izložbu možete posjetiti popratite na službenoj FB stranici Centra za mlade.

7525207fa0f6974a7fc76384692a393e.jpg?v=2

 

Treći ponedjeljak, 16. ožujka započet će ciklusom suradnje s Udrugom HRCIN (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija). Prva na rasporedu bit će projekcija filma 'Gazda' redatelja Daria Juričana. Riječ je o istraživačkom filmu o privatizaciji, tranziciji i korporacijama na kojem se radilo tri godine. Priča je to o uspjehu i kako se do njega došlo, priča je to o neuspjehu i kako u njemu živimo. Film se dotiče i povijesti najveće hrvatske privatne korporacije Agrokor. Trailer filma pogledajte ovdje .

23. ožujka u goste  dolazi Dario Juričan s ekipom iz HRCIN-a (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija), a javni razgovor će voditi Goran Štimec, glavni urednik portala Varazdinski.hr i voditelj programa 'Podrum ponedjeljkom' Hrvoje Selec. Saznajte sve o aktivizmu putem filma kao medija, ali i kako su protekli  nedavno održani predsjednički izbori 2019. godine i to iz prve ruke jednog od kandidata.

Zadnji ponedjeljak, 30. ožujka očekuje film 'Gazda: Početak'. Nakon godinu dana intenzivnog istraživanja ekipa HRCIN-a je napravila dugometražni dokumentarni film 'Gazda: Početak'. Projekt se bavio početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom vodeće stranke u devedesetima Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi.

Narativnu kičmu filma čini priča o Miroslavu Kutli. Za potrebe filma pročitano je deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske. Trailer filma pogledajte ovdje . 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video