Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR 1614. godine proveden crkveni postupak protiv svih Varaždinaca koji su prešli na protestantizam

VŽ KALENDAR 1614. godine proveden crkveni postupak protiv svih Varaždinaca koji su prešli na protestantizam
Varaždinski.hr/Blaga & Misterije

Na sjednici Hrvatskog sabora donijet je zaključak da biskup Petar Domitrović povede crkveni postupak protiv svih u Varaždinu koji su zaraženi 'heretičkom opačinom'.

20.3.1904. U kazališnoj restauraciji održana je prva glavna skupština Zanatlijskog i pomoćničkog društva Varaždin kojoj je prisustvovalo više od  250 obrtnika i radnika. Novoutemeljeno društvo pomagalo je svojim članovima materijalno, davalo pripomoć kada bi se obrtnici i njihovi pomoćnici našli u teškoćama.

20.3.1890. Na turneju po Europi Ruski mješoviti zbor s 50 pjevača i pjevačica pod ravnanjem Slavjanskog, gostovao je u Varaždinu. Pred punom dvoranom kazališta , pred više od 400 posjetitelja, moskovski umjetnici izveli su koncert ruskih pjesama. 

20.3.1998. U Ivancu je umro Petar Jagetić, majstor umjetničke i reklamno propagandne fotografije. Rodio se u Ivancu 15. lipnja 1917.godine, nakon školovanja radio je kao fotograf. Za svoje umjetničke fotografije dobio je brojna domaća i međunarodna priznanja, a među njima i  zlatne medalje na sajmovima u Zagrebu i Beogradu. Bio je među prvima u Hrvatskoj koji je za industrijske proizvode snimao reklamne fotografije, radio je za tvornice Badel, Kraš, Ghetaldus, Nartu i druge. Svojim fotografskim aparatom Petar Jagetić bio je kroničar Ivanca, bilježio je događaje, ljude, krajolike, ostavivši za sobom neprocjenjive dokumente o jednom vremenu i ivanečkom kraju.

20.3.1897. Gradsko zastupništvo Varaždina donijelo je odluku o provedbi nove numeracije kuća. Na početku svake ulice od centra prema periferiji na lijevoj strani kuće su dobile neparne, a s desne strane parne brojeve. Prve kućne brojeve dobile su zgrade u Aninoj ulici.

20.3.1614. Nakon što se početkom 17. stoljeća protestantizam proširio do Međimurja i Varaždina, a protestanti su uspjeli dobiti većinu u varaždinskom gradskom magistratu. Na sjednici Hrvatskog sabora donijet je zaključak da biskup Petar Domitrović povede crkveni postupak protiv svih u Varaždinu koji su zaraženi 'heretičkom opačinom'. Gradski je magistrat smijenjen, a na poziv grofova Drašković u Varaždin tridesetih godina 17 .stoljeća dolaze isusovci, koji osnivaju gimnaziju, grade crkvu, samostan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video