Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1607. godine Rudolf II. darovao je grofu Tomi Erdödyju varaždinsku tvrđavu

NA DANAŠNJI DAN 1607. godine Rudolf  II. darovao je grofu Tomi Erdödyju varaždinsku tvrđavu
Varaždinski.hr

Po preuzimanju Staroga grada Tomo Erdödy pokušao je građanima slobodnog i kraljevskog grada Varaždina nametnuti plaćanje maltarine i korištenje pašnjaka što je dovelo do sukoba.

24.3.1982. U Zagrebu je umro književnik i publicista Vilko Ivanuša. Rodio se u Varaždinu 1909. godine. Bio je urednik lista 'Radnik', bibliotekar, tehnički urednik publikacija socijalnog osiguranja. Objavljivao je po časopisima novele i zapise iz rodnog grada. Vilko Ivanuša autor je zbirki pripovjedaka 'Ljudi kao mi' i 'Mi kao ljudi', prevodio je s njemačkog i slovenskog jezika. 

24.3.1906. U Ludbregu je utemeljena 'Banka i štedionica d. d. Ludbreg'. Početna dionička glavnica iznosila je 100.000 kruna.

24.3.1607. Rudolf  II., kralj Hrvatske, Ugarske i Austrije, darovao je varaždinsku tvrđavu s pravom nasljeđa grofu Tomi Erdödyju. Uz starogradsku tvrđu Erdödyjevi su dobili i posjede Novaki, Trnovec i titulu nasljednih župana Varaždinske županije. Po preuzimanju Staroga grada Tomo Erdödy pokušao je građanima slobodnog i kraljevskog grada Varaždina nametnuti plaćanje maltarine i korištenje pašnjaka što je dovelo do sukoba.

24.3.1997. U Varaždinu je umro Smail Gušić, sportaš, trener. Kao nogometaš igrao je u varaždinskoj 'Slaviji' u prvoj ligi, a poslije rata, 1945. godine igrač je 'Tekstilca'. Igrao je hokej za Varaždinsko športsko društvo, trenirao nogometaše Varteksa i Slobode.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video