Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1946. godine u Ivancu je utemeljena postolarska zadruga 'Ivančica'

NA DANAŠNJI DAN 1946. godine u Ivancu je utemeljena postolarska zadruga 'Ivančica'
Varaždinski.hr/Grad Ivanec

Krajem sedamdesetih godina postolarska zadruga prerasla je u tvornicu obuće 'Ivančicu'.

25.3.1946. U Ivancu je utemeljena postolarska zadruga 'Ivančica'. U početku je radilo šest postolara, brzo se razvijala pa se broj radnika povećao na 80. Krajem sedamdesetih godina postolarska zadruga prerasla je u tvornicu obuće 'Ivančicu' koja je uposlila čak 500 radnika. Ivanečki su se postolari specijalizirali za izradu dječje obuće, mokasinki i gornjih dijelova obuće. 

25.3. 1936. U Varaždinu je utemeljena židovska Mjesna grupa organizacije 'Vladimir Žabotinski'. Zadaća udruge bila je širenje solidarnosti među članovima, priređivanje stručnih tečajeva i predavanja, briga o knjižnici, izdavanje novina te širenje ljubavi i snošljivosti prema drugim ljudima bez obzira na vjeru i narodnost. Udrugu je vodilo predsjedništvo od pet članova na čijem je čelu bio Benjamin Mandilović.

25.3.1955. U Zagrebu je umrla Danica Bedeković - Rus, novinarka i esperantistica. Rođena je 7. lipnja 1872. godine u Varaždinskim Toplicama, završila je učiteljsku školu i do 1903. radila je kao učiteljica u  Remetama, Senju i Zagrebu. Bavila se esperantom  i zajedno s Mavrom Špicerom utemeljila je u Zagrebu 1909. godine prvo esperantsko društvo, pokrenula je i bila urednica  esperantskog časopisa 'Kroata esperantisto', organizirala je tečajeve esperanta, prevodila je s hrvatskog jezika na esperanto djela hrvatskih književnika. Radila je kao tajnica Hrvatske katoličke ženske sveze i kao novinarka surađivala u listovima 'Ženska misao', 'Luč', 'Narodne novine', 'Jutarnji list', 'Narodna zaštita' i drugima. Danica Bedeković-Rus autorica je 'Esperanto-hrvatskog rječnika' i 'Hrvatsko-esperantskog rječnika' te 'Gramatike esperanta'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video