Vijesti / Društvo

njegova priča

UMJETNIK IZ NOVOG MAROFA Nino Makaj bavi se tetoviranjem, crtanjem, slikanjem, dizajniranjem...

UMJETNIK IZ NOVOG MAROFA Nino Makaj bavi se tetoviranjem, crtanjem, slikanjem, dizajniranjem...
Privatna arhiva

Iako je o planovima za budućnost u trenutnoj situaciji, uzrokovanoj pojavom koronavirusa, teško govoriti, Nino ističe da ih uvijek ima.

Nino Makaj 35-godišnji je umjetnik iz Novog Marofa, a popis onoga čime se bavi je poduži. Mnogi Marofčani ipak će ga se najprije sjetiti kao majstora tetoviranja jer je Nino vlasnik tattoo studija 'Pixa' u Novom Marofu.

- Još ću dodati da je moj brat vlasnik 'Beton ART Lumasa', obrta za modeliranje i manipuliranje s betonom, a supruga pjeva i svira u varaždinskom rock bendu 'Vrulja', tako da u našoj obitelji umjetnost obitava u velikim količinama, kako kod nas velikih tako i kod naših malih - kazao je uvodno Nino i dodao da kod njega interes za umjetnost traje od malih nogu.

Nino Makaj - galerija radova

- Najslikovitije rečeno od prvih predškolskih i školskih dana, od prvih radova poslanih na natjecanje, prvih karikatura te se tako odrazila do danas samo u različitim varijacijama.

Ističe da su se ozbiljniji pokušaji slikanja dogodili na početku veze s današnjom suprugom, točnije, njezinim prvim poklonom - akril bojama i kistovima, što je bilo 'itekako zabavno'.

- Brat Marko prvenstveno ukalupljuje beton te nakon toga nastaju razna betonska mitološka bića, razne životinje i likovi koji su poslje patinirani. Uz sve to, bavi se i ručnom hypertufa tehnikom. S druge strane ja crtam, slikam, ilustriram, tetoviram i dizajniram (grafički dizajn) te povremeno za vlastiti gušt izrezbarim poneki komad drva.

Zadnjih godinu dana crtam i dizajniram za festivale, plakate, cd covere,majice te evente na socijanom mrežama. Uz navedeno, pohađam i glazbenu kliniku u sklopu koje sviram gitaru - nabrojao je Nino.

Na pitanje od kud crpi inspiraciju za svoja djela, odgovara:

- Pošto sam veliki 'prirodnjak' i vječito inspiriran svemirom, inspiraciju crpim najviše iz prirode i njezinih prekrasnih blagodati, ali i iz svakodnevnih obiteljskih i životnih situacija, te ih kao takve prenosim u svojem, 'ajmo reć SF obliku na papir, platno, drvo, kožu. Kakvog sam raspoloženja takva će i vjerojatno biti slika - kazao je.

Mišljenja je da publika odlično prihvaća njegovu umjetnost, ali tu, smatra Nino, postoji veliki problem.

- Problem nastane kad netko odluči krenuti u samostalne vode i pokuša iz hobija napraviti posao. Dakle, vrata za izlaganje su više manje uvijek otvorena, no vrata za prodaju često su zatvorena. Ljudi se još uvijek bore za egizstenciju na ovim prostorima, tako da umjetnost na papiru u tom nekom finacijskom dijelu prolazi puno gore nego, primjerice, tetoviranje i grafički dizajn, gdje se može nadoknaditi ovaj egzistencijalni dio - pojašnjava i dodaje da je 'sve na pojedincu, tko koliko želi i koliko je velik apetit u tom momentu'.

O reakcijama publike može govoriti budući da je svoje radove izlagao više puta na raznim manifestacijama i gradovima u zemlji.

- Bilo je raznih poziva za izlaganje, a veseli me da publika reagira jako pozitivno i veseli se svakom novom radu. Uvijek su tu pozitivni komentari, poruke podrške. No svjestan sam da moja umjetnost ima određen broj publike i da kao takva nije za svakog, ali ljepota leži u očima promatrača, tako da svatko sam sebi interpretira umjetnost na svoj način, u tome i leži sva čarolija.

Iako je o planovima za budućnost u trenutnoj situaciji, uzrokovanoj pojavom koronavirusa, teško govoriti, Nino ističe da ih uvijek ima.

- Svi planovi povezani su s umjetnosti, ali nekako mi je bitniji kontinuitet rada od planiranja jer volim živjeti u trenutku. Trenutno radim dizajne za inozemne klijente, tetoviram u Novom Marofu pa se nadam i budućem nastavku pozitivnog trenda.

Dodaje da je važno biti kreativan.

- Važno je pronaći unutrašnji mir, biti u pozitivnom duhu s prirodom i ljudima s kojima smo vezani te pronaći pravi balans, a ostatak dolazi sam po sebi - rekao je zaključno.

Neka od njegovih djela pogledajte u fotogaleriji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video