Vijesti / Društvo

Žrtve iskorištavanja

Raste broj nezakonitih otkaza upućenih hrvatskim radnicima u Njemačkoj

Raste broj nezakonitih otkaza upućenih hrvatskim radnicima u Njemačkoj
Marko Lukunic/Pixsell

Zbog takvog specifičnog položaja, radnici su često i žrtve iskorištavanja jer ne ostvaruju svoja prava u potpunosti.

Broj nezakonitih otkaza i drugih povreda prava radnika migranata, uključujući i one koji su u Njemačku došli raditi iz Hrvatske, povećava se iz dana u dan, upozorila su savjetovališta 'Poštena mobilnost' koja radnicima koji su u Njemačku došli raditi iz druge države članice EU daju besplatne savjete na njihovom materinjem jeziku.

Objavljene su i posebne upute u vezi s pandemijom, a besplatnu pomoć nudi i Pravno savjetovalište za upućene radnike koje djeluje pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. Svi koji rade ili su radili u Njemačkoj, a na rad ih je uputio hrvatski poslodavac, odnosno tvrtka s adresom u Hrvatskoj, smatraju se upućenim radnicima.

U SSSH-u upozoravaju da se ti radnici nalaze u specifičnom položaju jer na njih istovremeno primjenjuje hrvatsko radno pravo, ali i neki elementi prava zemlje u koju su upućeni, kao što su primarno pravo na minimalnu plaću, zakonsku, ili onu koja je za taj sektor ugovorena kolektivnim ugovorom.

Zbog takvog specifičnog položaja, radnici su često i žrtve iskorištavanja jer ne ostvaruju svoja prava u potpunosti. Složeni pravni okvir i nejasnoće oko inspekcijske i sudske nadležnosti, često pak, napominju, iskorištavaju pojedini poslodavci koji 'nestanu' kad radnicima treba isplatiti plaću.

- Na žalost, radnici su vrlo slabo informirani o svojim pravima, ali i često obeshrabreni da potraže pomoć. U ovoj situaciji pandemije, poslali smo poseban poziv svim onim radnicima koji su se našli na radu u Njemačkoj i imaju dileme u vezi svog radnog pravnog statusa, kao i onima koji su se vratili u Hrvatsku, ali imaju problema s ostvarivanjem svojih prava da nam se jave ako trebaju informaciju ili pravni savjet - kaže Sunčica Brnardić iz Pravnog savjetovališta.

U kontaktu su, na primjer, s jednim radnikom koji se po preporuci konzulata vratio iz zaraženog područja, i sad ne može stupiti u kontakt s poslodavcem kako bi se dogovorili o naknadi troškova povratka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video