Coworking prostor i ‘raj’ za kreativce uskoro u nekadašnjem Kinu Dom

Prostor nekadašnjeg Kina Dom, smješten u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu, uskoro će postati centar kreativne industrije. Potvrdio je to danas, 15. studenog, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na javnom kolegiju održanom u Gradskoj vijećnici.

– Varaždin je među prvim gradovima koji je prepoznao važnost takve industrije, a riječ je najbrže rastućem sektoru gospodarstva u Europi. Centar kreativne industrije do sad je bio smješten u bivšoj Vojnoj pekari, no prostor je već neko vrijeme premali – istaknuo je Čehok.

Bivše Kino Dom sad će se prenamijeniti za potrebe mladih tvrtki, kreativaca koji će tamo razvijati svoje ideje.

– Tamo će biti ‘kreativna košnica’ u kojoj će djelovati informatičari, umjetnici, dizajneri i brojni drugi – dodao je gradonačelnik.

Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika, iznijela je ideju kako bi taj prostor mogao izgledati.

– Predvorje bi bilo prodajno-izložbeni prostor, zatim bi postojala polivalentna dvorana za održavanje predavanja, projekcije filmova. Osim toga, trebamo istaknuti da će Varaždin po prvi puta dobiti coworking prostor. Sve će to potaknuti urbanu dinamiku te gradu dati novu vizuru.

Prostor je veličine 1400 metara kvadratnih, a prednost je, dodala je Malenica, da nije zaštićeno kulturno dobro tako da, što se uređenja tiče, imaju slobodne ruke.

– Vrijednost izrade dokumentacije je 195 tisuća kuna, a izvođač radova, izabran javnim natječajem, ponudio je 188 tisuća. Iako je teško procijeniti koliko je sredstava potrebno za uređenje, došli smo iznosa od 8 milijuna kuna, no u tom slučaju bismo rekonstruirali cijelu zgradu, uključujući gradnju tri kata.

Do kraja godine rok je za pronalaženje idejnog rješenja, nakon čega će biti jasnija financijska konstrukcija, a istaknuto je da će Grad aplicirati i na europske projekte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije