Uz varaždinski klipič, zaštićeni su još zagorski mlinci, varaždinsko zelje i zagorski puran.
Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6.
listopada 2020. godine objavila da je ‘Varaždinski klipič’ dobio
europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je
‘Varaždinski klipič’ upisan u registar zaštićenih oznaka
izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je
zaštićen na području cijele Europske unije, a
potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda.
Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je
Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu
poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla
pod nazivom ‘Varaždinski klipič’, a područje proizvodnje obuhvaća
zemljopisno područje Varaždinske županije.
‘Varaždinski klipič’ je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo
proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog
(ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko
tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik
prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po
4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama
kumina. Pečeni ‘Varaždinski klipič’ je hrskav,
mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam
mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne
boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura
bijele boje, mekana i rahla.
Republika Hrvatska sada ima 27 poljoprivrednih i prehrambenih
proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao
zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog
podrijetla. Uz sada registrirani naziv ‘Varaždinski klipič’,
drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra
djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina,
Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen,
Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut,
Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik /
Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje,
Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo
ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin,
Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina,
Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl
i Brački varenik.
Tim povodom sutra će u Varaždinskoj županiji održati konferencija
za novinare na kojoj će prisustvovati župan Radimir
Čačić i Damir Crleni
ispred Udruge kuhara Varaždinske županije.