Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1834. godine rođen je graditelj varaždinskog kazališta Janko Jambrišak

NA DANAŠNJI DAN 1834. godine rođen je graditelj varaždinskog kazališta Janko Jambrišak
Varaždinski.hr/Dejan Henčić

U Varaždinu je Janko Jambrišak po nacrtima bečkog arhitekta Hermana Helmera izveo građevinske radove na novoj kazališnoj zgradi.

2.4.1907. Na poziv Dramatskog društva u Varaždin je došla Slovenska opera iz Ljubljane i dvadesetdnevno gostovanje započela je 2. travnja 1907. godine izvedbom opere 'Trovatore'. Operne soliste Mariju Skalovu, Vidu Kočarjevu, Ernesta Kamarota, Jana Zahu i druge pratio je varaždinski orkestar pod dirigentskim vodstvom Ljubljančana Benišeka. Tijekom boravka u Varaždinu Slovenska opera, pred uvijek punim gledalištem, izvela je opere 'Rigoleto', 'Traviatu', 'Kornevilska zvona', 'Fausta', 'Luciju de Lamermo' i u čast sedamdesetgodišnjice skladatelja Ivana Zajca, predstavu 'Nikola Šubić Zrinjski'.

2.4.1834. Rodio se Janko Jambrišak, graditelj. Zidarski obrt izučio je u Karlovcu i Grazu, sagradio je niz dvokratnih zgrada u ulicama zagrebačkog Donjeg grada, ljetnikovac Okrugljak u Zagrebu. U Varaždinu je Janko Jambrišak po nacrtima bečkog arhitekta Hermana Helmera izveo građevinske radove na novoj kazališnoj zgradi. Gradnja kazališta trajala je dvije godine, od 1871. do 1873. godine a na radilištu je bilo više od 200 radnika. Kazališna zgrada svečano je otvorena u rujnu 1873.godine

2.4.1883. U Varaždinu je umro umirovljeni gradski geometar Franjo Plohel. Godine 1851. izradio je kartu grada - 'Krajobraz Varoša Varaždina glede broja Kučah' – s opisom novonastalih ulica na zatrpanim grabištima. Tada je u gradu ukupno bilo 1018 kuća od kojih je 197 pripadalo starogradskoj općini, čiji su vlasnici bili podložnici vlasnika Staroga grada, a ostale su bile u vlasništvu građana slobodnog i kraljevskog grada Varaždina. U Plohelovoj karti grada nalaze se nove ulice: Cintorska, Steljaška, Kovačka, Gradska, Nova ulica, Zelena ulica, Seminarska, Solarska i Kapucinski trg.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video