Vijesti / Društvo

povijesni štikleci

NA DANAŠNJI DAN 1909. godine rođena Laura Jurinac - jedna od prvih žena sutkinja u Hrvatskoj

NA DANAŠNJI DAN 1909. godine rođena Laura Jurinac - jedna od prvih žena sutkinja u Hrvatskoj
Varaždinski.hr

Kao sutkinja radila je na krivičnim predmetima u varaždinskom Okružnom sudu, vodeći sudske rasprave i donoseći presude za najteže kriminalna djela.

6.4.1909. U Varaždinu je rođena Laura Jurinac, jedna od prvih žena sutkinja u Hrvatskoj. Rođena je kao osmo dijete u obitelji varaždinskog znanstvenika i gimnazijskog profesora Adolfa Jurinca. Gimnaziju je maturirala u Varaždinu 1929. godine, studirala i diplomirala na Pravnom fakultetu. Kao sutkinja radila je na krivičnim predmetima u varaždinskom Okružnom sudu, vodeći sudske rasprave i donoseći presude za najteže kriminalna djela. Bila je velika ljubiteljica prirode i vodila je brigu o obiteljskom vinogradu. Laura Jurinac umrla je u Varaždinu 25. studenoga 1987. godine.

6.4.1898. Počeo je u Varaždinu izlaziti tjednik 'Hrvatska pošta', list za politiku i narodno gospodarstvo. Izdavač lista bio je Stjepan Plazer, vlasnik tiskare, dok je urednik bio Fran Lehpamer. List 'Hrvatska pošta' bio je zbog svoje hrvatske orijentacije i oporbenih stavova često zabranjivan i plijenjen te je plaćao globe. Pritisak na list bio je toliko velik da je već 21. prosinca 1898. godine prestao izlaziti. 

6.4.1926. Jedno od najpoznatijih svjetskih kazališta, 'Hudoženstveni teatar' iz Moskve gostovao je 6. travnja 1926. godine u varaždinskom kazalištu. Pred prepunom dvoranom, moskovski glumci izveli su predstavu 'Siromaštvo nije sramota' Ostrovskog, dok je sljedećeg dana prikazana predstava Gogoljeve 'Ženidbe'.

6.4.1943. U Sarajevu je rođen Mladen Mavar, inženjer, istaknuti hrvatski atletičar i državni rekorder. Kao varaždinski gimnazijalac postao je član atletskog kluba 'Slobode' i pored skoka u vis bavio se trčanjem na srednje pruge. Od 1971. godine trčao je maratone i najduže cestovne utrke. Bio je rekorder na 30 kilometara pretrčavši tu razdaljinu za jedan sat, 40 minuta i 44 sekunde, na 50 kilometara rekord mu je bio 3 sata 32 minute i 4 sekunde dok je državni rekord na 100 kilometara postavio trčeći 7 sati 46 minuta i 22 sekunde. Mladen Mavar pobijedio je i na prvoj polnoćnoj novogodišnjoj utrci u Varaždinu 1978. godine. Bio je jedan od najpopularnijih varaždinskih sportaša, dobitnik brojnih priznanja i nagrada. Život je izgubio u prometnoj nesreći 14. travnja 1982.godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video