Vijesti / Društvo

Vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN Godine 1894. organizirana prva biciklistička utrka Zagreb-Varaždin

NA DANAŠNJI DAN Godine 1894. organizirana prva biciklistička utrka Zagreb-Varaždin
Varaždinski.hr; Ilustracija

U utrci su sudjelovali varaždinski biciklisti koji su imali svoj klub – „Varaždinski klub biciklista“.

5.4.1959. U 79. godini umro je u Zagrebu Milan Emil Meniga, sportaš. Na početku 20. stoljeća kao član varaždinskog Koturaškog društva „Sloga“ bio je jedan od najboljih hrvatskih biciklista. Osvojio je prva mjesta na utrci od Graza do Zagreba, na utrci Ljubljana – Trst, bio je prvak južnih Slavena. Postigao je rekord vozeći na relaciji dugoj 84 kilometara od Varaždina do Zagreba u vremenu od dva sata i 57 minuta.

5.4.1894. Društvo „Hrvatski sokol“ priredio je prvu biciklističku utrku na relaciji Zagreb-Varaždin. U utrci su sudjelovali varaždinski biciklisti koji su imali svoj klub – „Varaždinski klub biciklista“ osnovan 1894. godine. Među utemeljiteljima kluba bio je Varaždinac Nikola Pečornik, jedan od prvih vlasnika bicikla u gradu.

5.4.1675. Varaždin je u srednjem vijeku bio veliko trgovačko središte s brojnim trgovcima koji su svoj ceh osnovali 1629. godine. Tada su dobili prva cehovska pravila ali su od kralja Leopolda I. godine 1675. zatražili potvrdu cehovskog statuta. Kralj Leopold je varaždinskim trgovcima nova pravila ceha potvrdio 5. travnja 1675. godine.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!