Vijesti / Društvo

početak velikog tjedna

Danas je Cvjetnica: Znate li što se slavi?

Danas je Cvjetnica: Znate li što se slavi?
Dusko Jaramaz/PIXSELL

S obzirom na trenutačno stanje, misna slavlja moguća su u crkvama i samostanima, ali bez okupljanja vjernika...

Cvjetnica je prvi dan Velikog tjedna, a naziva se još nedjeljom palmi ili Muke Gospodnje, a u Katoličkoj se crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kad ga je narod podzravljao palminim i maslinovim grančicama. 

Vezana vijest:

Crkva, pričest u jeku pandemije VARAŽDINSKA BISKUPIJA Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde odgađaju se do daljnjega

Misna su slavlja moguća samo u župnim crkvama i samostanima, ali bez vjernika te uz dezinfekciju predmeta i prostora.

Prema priopćenju s Kaptola, na Cvjetnicu vrijede odredbe u slavlju Euharistije samo s dopuštenim brojem prisutnih vjernika. Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja. Pri blagoslovu ne koristi se blagoslovljena voda.

Inače, na misama se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja o Isusovoj muci i smrti, a Cvjetnica u Katoličkoj crkvi označava početak intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Cvjetnica je početak Velikog tjedna, koji je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt, a posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Veliki tjedan završava Uskrsom. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!