Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1808. godine u kovačnici Andrije Kordeša u Varaždinu izbio je požar s tragičnim posljedicama

NA DANAŠNJI DAN 1808. godine u kovačnici Andrije Kordeša u Varaždinu izbio je požar s tragičnim posljedicama
Varaždinski.hr/Wikipedija

Jaki vjetar proširio je vatru na cijelu ulicu u kojoj su izgorjele 64 kuće i sve gospodarske zgrade. Od opekotina umrle su tri žene i jedno dijete.

8.4.1790. U Varaždinu je umro ugledni stolarski majstor Ivan Bahr. Rođen je u Njemačkoj 1717. godine, u Varaždinu je imao stolarsku radionicu i bio cehmeštar ceha stolara i kipara. Ivan Bahr obavio je brojne stolarske radove u javnim zgradama među njima i u crkvi svetog Florijana u Varaždinu.

8.4.1808. U kovačnici Andrije Kordeša, u ulici Novaki, današnjoj Optujskoj, 8. travnja 1808. godine izbio je požar s tragičnim posljedicama. Jaki vjetar proširio je vatru na cijelu ulicu u kojoj su izgorjele 64 kuće i sve gospodarske zgrade. Od opekotina umrle su tri žene i jedno dijete.

8.4.1928. U selu Oštrice pokraj Novog Marofa rodio se Đuro Pintač, liječnik, ravnatelj Bolnice za reumatske bolesti i rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, specijalizirao fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Zajedno s doktorom Danilom Lipnjakom utemeljio je 1957. godine bolnički odjel kupališnog lječilišta koji od 1964. godine prerasta u bolnicu. Doktor Đuro Pintač, kao ravnatelj, jedan je od najzaslužnijih za proširenje Bolnice. Godine 1973. sagrađen je bolnički hotel 'Terme' s više od 220 kreveta, uređena je 'hidroterapija' s 2400 kvadratnih metara korisnog prostora, a kasnije je sagrađen i hotel 'Minerva'. Kao prvi specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u topličkoj bolnici, dr Pintač objavljivao je znanstvene radove o liječenju topličkom vodom. Doktor Đuro Pintač umro je 1997. godine. 
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video