Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj, prijavite se!
Nutricionisti Anita Car dipl. ing. preh. teh. i
Davor Hostić, dipl. ing., univ. spec. nutr. iz
Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju u
navedenom projektu te su zaduženi za istraživanje kroz ankete za
Varaždinsku županiju.
Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti
aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim
navikama djece u Hrvatskoj, prijavite se
OVDJE.
Kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu,
personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg
djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je
izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti
kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu
Vašeg djeteta.
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s
partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u
Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim
zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem
podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele
Hrvatske.
Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će
dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama, a trajat
će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji
sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg
doba.
– Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih
istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU
metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini
konzumirane hrane na individualnoj razini. Npr. ukoliko ste
djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo
ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga,
prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način
na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti
ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi
oni su jedinstveni i visoko vrijedni – ističe voditeljica
istraživanja, dr.sc. Darja Sokolić iz HAPIH-a.
– Iako podatke primarno prikupljamo u svrhu što bolje procjene
rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan
podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam
potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno
dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s
ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije.
Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu
prehranu, epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom
pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja
asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i
zahtjevima tržišta – zaključuje doc.dr.sc. Krunoslav
Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.
Prijaviti se možete ispunjavanjem slijedećeg
obrasca ili kontaktirajte broj 099 384 9910
(nazovite, pošaljite SMS, Viber ili WhatsApp poruku) kako biste
dobili upute za daljnje korake.