projekt

U tijeku je Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama djece, prijave su u tijeku

Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj, prijavite se!

Nutricionisti Anita Car dipl. ing. preh. teh. i
Davor Hostić, dipl. ing., univ. spec. nutr. iz
Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju u
navedenom projektu te su zaduženi za istraživanje kroz ankete za
Varaždinsku županiju.

Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti
aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim
navikama djece u Hrvatskoj, prijavite se
OVDJE
.

Kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu,
personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg
djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je
izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti
kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu
Vašeg djeteta.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s
partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u
Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim
zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem
podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele
Hrvatske.

Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će
dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama, a trajat
će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji
sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg
doba.

– Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih
istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU
metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini
konzumirane hrane na individualnoj razini. Npr. ukoliko ste
djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo
ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga,
prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način
na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti
ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi
oni su jedinstveni i visoko vrijedni – ističe voditeljica
istraživanja, dr.sc. Darja Sokolić iz HAPIH-a.

– Iako podatke primarno prikupljamo u svrhu što bolje procjene
rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan
podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam
potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno
dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s
ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije.
Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu
prehranu, epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom
pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja
asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i
zahtjevima tržišta – zaključuje doc.dr.sc. Krunoslav
Dugalić
, ravnatelj HAPIH-a.

Prijaviti se možete ispunjavanjem slijedećeg
obrasca
ili kontaktirajte broj 099 384 9910
(nazovite, pošaljite SMS, Viber ili WhatsApp poruku) kako biste
dobili upute za daljnje korake.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije