stare čuvane sorte

Proizvodima od ‘Varaždinska heljde’ priznanje za inovativnost Ministarstva poljoprivrede

Paralelno s uspjehom OPG-a, nastavljaju se i aktivnosti na zaštiti Varaždinske heljde.

Varaždinska županija već duži niz godina u suradnji s obiteljskim
poljoprivrednim gospodarstvima te savjetodavnom službom
Ministarstva poljoprivrede provodi pokuse s
‘Varaždinskom heljdom’ s ciljem upisa na sortnu listu, kao
stare čuvane sorte te osiguranja proizvodnje kvalitetnog sjemena
za potrebe poljoprivrednih proizvođača te njene promocije.

Da cijeli postupak, pokrenut još 2013. godine, polučuje rezultate
potvrđuje i priznanje Ministarstva poljoprivrede koje je nedavno
pristiglo OPG-u Pocedulić. Njihovi su heljdini
krekeri proglašeni šampionima te su dobili priznanje kao najbolji
inovativni proizvod, dok su ‘heljdine pahuljice’ nagrađene
brončanom medaljom.

– Izuzetna nam je čast primiti od Ministarstva
poljoprivrede
diplomu za naš proizvod  (‘Heljdine
BG pahuljice’), priznanje šampiona (Heljdini BG krekeri) te
ponijeti titulu najboljeg inovativnog proizvoda (‘Heljdini BG
krekeri’) u 2020. godini na području Republike Hrvatske. To je
veliko priznanje za naš rad i trud.  OPG Pocedulić priprema
još inovativnih bezglutenskih proizvoda “Varaždinske heljde” koje
u budućnosti  namjerava plasirati u svom novom prodajnom
centru kojeg otvara na ljeto iduće godine u Kućanu Gornjem –
rekla je Tamara Šabić, ispred OPG-a Pocedulić.

Paralelno s uspjehom OPG-a, nastavljaju se i
aktivnosti na zaštiti Varaždinske heljde. Na Agronomskom se
fakultetu višestrukim pregledima brine o autentičnosti i
genetskoj čistoći sorte, a izvršena je i službena prijava za upis
na sortnu listu ‘Varaždinske heljde’ kod Hrvatske agencije
za poljoprivredu i hranu.

Da podsjetimo, proces certifikacije ‘Varaždinske
heljde’ započeo je 2013. godine kada su provedeni pokusi na
OPG-ovima ‘Hunjadi’  i ‘Pocedulić’ kako bi se osigurao
kvalitetni sjemenski materijal za poljoprivredne proizvođače.

Nadamo se da će ‘Varaždinska heljda’, koja se u sjeverozapadnoj
Hrvatskoj tradicionalno uzgaja više od stoljeća, do kraja godine
biti upisana na sortnu listu i postati naša čuvana sorta.

Od ovoga će korist imati svi trenutni i budući proizvođači
heljde u Republici Hrvatskoj, kao i prerađivači i pčelari koji
heljdu koriste kao medonosnu biljku.

S druge strane, rezultati provedenih pokusa i 
istraživanja namijenjeni su svim potrošačima koji rado
konzumiraju heljdu, ugostiteljskim objektima zainteresiranim da
promiču gastronomiju temeljenu na autohtonim specijalitetima
(hajdina kaša, hajdini žganci, hajdina gibanica i kučanski
koščičjak), kao i konditorskoj i pekarskoj industriji koje su već
iskazale interes za otkup heljdinog brašna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije