Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

NA DANAŠNJI DAN 1782. godine u lepoglavskom samostanu umro kipar Aleksije Keniger

NA DANAŠNJI DAN 1782. godine u lepoglavskom samostanu umro kipar Aleksije Keniger
Varaždinski.hr/Wikipedija

Njegovi se kiparski radovi nalaze u lepoglavskoj crkvi te crkvi svetog Ivana na Gorici.

23.5.1970. U Varaždinu je u 61. godini umro Božidar Vančik, pravnik, kulturni djelatnik, pjesnik, lingvista, esperantista. U 'Hrvatskom književnom listu' i 'Biltenu interstena' objavljivao je znanstvene studije o razlikama između hrvatskog i srpskog jezika, uređivao esperantske časopise, pisao pjesme, prevodio na esperanto. Bio je svestrano angažiran u varaždinskom ogranku Matice hrvatske.

23.5.1893. U Varaždinu je utemeljena udruga 'Industrijalno društvo' sa zadaćom otvaranja tvornica u Varaždinu. Prvi predsjednik bio je Stjepan plemeniti Daubah iz Slanja. Zaslugom društva ujesen 1893. godine iz sela Drenovo preseljena je u Varaždin tvornica stolica iz masovno savijenog drveta iz koje se razvila tvornica Tonet - Mundus.

23.5.1782. U lepoglavskom pavlinskom samostanu umro je kipar Aleksije Keniger. Rodio se u Tirolu, djelovao je u sjevernoj Hrvatskoj i u dvadesetak godina stvorio značajan opus radeći oltare i propovjedaonice po crkvama. Njegovi se kiparski radovi nalaze u lepoglavskoj crkvi te crkvi svetog Ivana na Gorici.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!