Vijesti / Društvo

radovi

Grad Varaždin obnovio kapelu sv. Nikole sredstvima iz gradskog proračuna

Grad Varaždin obnovio kapelu sv. Nikole sredstvima iz gradskog proračuna
Slavko Midzor/Pixsell

U trošku Grada Varaždina obavljeni su sanacija i popravci kako bi se spriječilo daljnje propadanje kapele.

U nedjelju, 31. svibnja, od 10.30 sati ispred kapele sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu bit će služena sveta misa. Župnik župe svetog Josipa, velečasni Ivan Žmegač blagoslovit će tom prilikom kapelicu koja je formalno u vlasništvu Grada Varaždina i koja je obnovljena sredstvima iz gradskog proračuna u iznosu od 50 tisuća kuna. Uz brojne građane, svetoj misi prisustvovat će i gradonačelnik Grada Varaždina  Ivan Čehok.

Kapela sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske gdje se nalazi na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

Uvažavajući konzervatorske principe, u trošku Grada Varaždina obavljeni su sanacija i popravci kako bi se spriječilo daljnje propadanje kapele. U kapelici se nalaze kipovi sv. Nikole i sv. Ivana Nepomuka.

- Prema zapisima Krešimira Filića, zavjetnu kapelicu je dao sagraditi varaždinski ceh mlinara 1776. godine. Krasi ju natpis na njemačkom jeziku koji u prijevodu znači 'Spasiteljima na vodi i kopnu pobožni mlinarski ceh te još jedna dobročiniteljska ruka prinose ovdje žrtvu za kasniju budućnost 1776.' Obnovom kapelice Grad Varaždin je još jednom pokazao koliko drži do zaštite i obnove sakralnih kulturno-povijesnih objekata prema čemu je prepoznatljiv u Hrvatskoj - stoji u najavi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video