Vijesti / Društvo

energetski obnovljena

Srednja škola u Ivancu energetski obnovljena, zamjenik župana Paljak nazočio završnoj konferenciji

Srednja škola u Ivancu energetski obnovljena, zamjenik župana Paljak nazočio završnoj konferenciji
Varaždinska županija

Ukupna vrijednost projekta 'Energetska obnova zgrade Srednje škole Ivanec' nakon provedenih postupka javne i jednostavne nabave je 9.460.284,56 kuna.

U prostorima Srednje škole Ivanec jučer je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Srednje škole, a završnoj konferenciji su uz ravnateljicu škole Lidiju Kozina prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, članovi školskog odbora te niz ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.

Zamjenik župana Paljak izrazio je veliko zadovoljstvo energetskom obnovom ove škole.

- Sva snaga energetske obnove u sektoru odgoja i obrazovanja svih ustanova, koje obnavljamo kroz energetiku u ovom trenutku, najvidljivija je upravo na primjeru ove škole u Ivancu. Ovdje ne samo da se radi o najvećim sredstvima nakon provedene javne nabave od skoro 9,5 milijuna kuna, nego i dodatnim zahvatima koji nisu ulazili u troškovnik u okvira eu fondova. Naime, promijenjen je krov na školi i dvorani u vrijednosti 1.2 milijuna kuna. Tu se uključio Grad Ivanec s 25 posto financiranja tog dijela na čemu smo i zahvalni. Bilo bi dobro i lijepo urediti trg ispred ulaza jer ova škola sada izgleda impresivno, pa je ravnateljici odobreno 400 tisuća kuna da ga uredi i uklopi ga u jednu krasnu vizuru, pa sam siguran kako će uskoro i ulaz u samu školu biti atraktivan i lijep – rekao je zamjenik župana te dodao:

- Kada govorimo o Srednjoj školi Ivanec, govorimo o izvrsnom, modernom, energetski i ekološki obnovljenom objektu koji je bio vrlo složen u izvedbi s obzirom na to da je arhitektura same škole vrlo razvedena i prostorna. Kada dobijete ovakvu prezentaciju izgleda na kraju obnove, tada možemo svi doista biti sretni i zadovoljni. Želim napomenuti kako su 22 škole u energetskoj obnovi, a tu se radi o preko 70 milijuna kuna, što je zaista veliki novac. Tome pridodajemo još dogradnji i nadogradnji jer želimo dizati standarde s ovih 94 posto u jednosmjenskoj nastavi na 100 posto. To nam je cilj koji ćemo kao i sve do sada ostvariti. Dalje što se tiče Grada Ivanca uvijek se ponavlja i upit oko osnovne škole, koja je u zajedničkim dodirnim točkama osima sa Županijom i s Gradom i Državom. Sve pretpostavke za izgradnju po modelu JPP-a su ispunjene, osim odluke ove Vlade na odlasku koja to to pitanje nije stavila na dnevni red.

- Vjerujem da ćemo imati dovoljno političke snage i moći da to učinimo s idućom Vladom nakon nadolazećih izbora – zaključio je Paljak.

Ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina održala je prezentaciju o provedenom projektu energetske obnove.

- Projekt energetske obnove Srednje škole Ivanec vrlo je vrijedan za sve učenike, sve djelatnike i cijelu javnost grada Ivanca jer se škola nalazi u središtu grada i ovim projektom obnove koji vrijedi 9.4 milijuna kuna stvarno smo osigurali bolje uvjete rada i bolje uvjete obrazovanja za naše učenike. Moram naglasiti kako je 4,5 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a gotovo 5 milijuna kuna osigurala je Varaždinska županija. U tih 5 milijuna kuna uspjeli smo pronaći sufinanciranje iz Fonda za sufinanciranje provedbe projekata Europske unije. Tim projektom napravili smo toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izolaciju stropova i zidova prema tavanu i krovova, zamijenili smo dio stolarije, rekonstruirali kotlovnicu, modernizirali rasvjetu i ventilaciju sportske dvorane. Našu sunčanu elektranu, koja je iznosila do sada 10 kW, povećali smo za još 20 kW. Mnogo radimo sadržajno na modernizaciji našeg programa, pružanju boljih uvjeta za obrazovanje za naše učenike. I sama ova infrastrukturna izgradnja mnogo znači za sve nas. Kako jedan bilten iz 1984. godine govori da su grad Ivanec i škola dobili ljepoticu. Možemo reći da ponovo imamo tu ljepoticu u središtu grada – rekla je ravnateljica te dodala kako su planirane uštede primarne potrošnje energije 51 posto, a budući da škola ima i sunčanu elektranu, bit će ostvarene i dodatne uštede emisije CO2 od 53 posto.

Nakon konferencije sudionici su obišli te razgledali školu.

Napomenimo kako je ukupna vrijednost projekta 'Energetska obnova zgrade Srednje škole Ivanec' nakon provedenih postupka javne i jednostavne nabave je 9.460.284,56 kuna, a vrijednost prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava je 8.262.439,65 kuna. Od toga bespovratna EU sredstva iznose 4.500.652,15 kuna, a Varaždinska županija je osigurala 4.959.582,41 kuna, od čega 2.172.543,79 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video