Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 2008. godine umro je glumac Tomislav Lipljin

NA DANAŠNJI DAN 2008. godine umro je glumac Tomislav Lipljin
Varaždinski.hr/HNK Varaždin

Rodio se u Varaždinu 5. prosinca 1937. godine, maturirao je na gimnaziji i već u gimnazijskim danima glumio je u kazališnim predstavama.

6.6.1882. U Petrijancu je rođen Franjo Bogadek, pravnik i leksikograf. U siromašnoj obitelji bilo je jedanaestero djece pa su talentiranog Franju upisali u sjemenište. Međutim, sjemenište nije završio, upisao se i diplomirao na zagrebačkom pravnom fakultetu. Godine 1906. odselio je u Ameriku gdje je otvorio odvjetničku kancelariju. Pomagao je hrvatskim iseljenicima, bio je odvjetnik Hrvatske bratskke zajednice, postao uugledni građanin i biran je za senatora, člana Američkog senata. Kao leksikograf, objavio je 1917. godine u Pittsburghu 'Najveći hrvatsko - engleski i englesko - hrvatski rječnik'. Franjo Bogadek umro je u Americi 1952. godine. 

6.6.2008. godine umro je Tomislav Lipljin, glumac, leksikograf, prevodilac. Rodio se u Varaždinu 5. prosinca 1937. godine, maturirao je na gimnaziji i već u gimnazijskim danima glumio je u kazališnim predstavama. Godine 1960. dobio je stalni  glumački  angažman  u varaždinskom kazalištu u kojem je od 1983. do 1987. godine obavljao i dužnost direktora. Odigrao je više od 150 uloga i primio brojne nagrade, među njima pet nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, nagradu za najbolju mušku ulogu na Festivalu glumca u Vinkovcima, dobitnik je nagrade grada Varaždina, odlikovan je redom  Danice hrvatske s likom Marka Marulića za sveukupni umjetnički rad. Pored rada u matičnom kazalištu glumio je filmovima 'Izbavitelj' i 'Treći ključ', televizijskim serijama 'Mejaši', 'Gruntovčani', 'Dirigenti i mužikaši'. Tomislav Lipljin na kajkavski jezik preveo je mnoga dramska djela svjetskih klasika, bio je lektor i savjetnik za kajkavski jezik. Kao vrstan poznavatelj kajkavskog jezika i varaždinskog govora napisao je vrijedno leksikografsko djelo 'Rječnik varaždinskog kajkavskog govora'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video