FOLKLORAŠIĆ Održan prvi festival dječjeg folklora, umijeće pokazalo pet skupina

U velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu protekle je nedjelje održan 1. Folklorašić, festival dječjeg folklora.

Festivalčić Folklorašić pokrenut je sa željom da okupi dječje folklorne skupine iz Varaždinske županije. U prijateljskom okruženju djeca mogu pokazati koje su pjesme i plesove naučili pjevati, plesati i svirati. Tako se potiče dječje kulturno-umjetničko stvaralaštvo te doprinosi očuvanju hrvatske baštine.

Domaćin i organizator festivala je Dječje folklorno društvo ‘Sončece’ iz Varaždina koje puno pažnje posvećuje upoznavanju djece s hrvatskom tradicijskom kulturom i narodnim pjesmama i plesovima. U DFD Sončece djeca mogu naučiti plesati, pjevati i svirati tamburaške instrumente, a pritom uče o hrvatskoj kulturi i običajima.

Na 1. Folklorašiću sudjelovalo je pet dječjih folklornih skupina. Festival je otvorila dječja folklorna sekcija KUD-a ‘Ježek’ iz Beretinca koja je izvela dječje igre, pjesme i plesove Međimurja. Voditelj skupine je Krešimir Plantak Večerin, a voditelj glazbene sekcije Franjo Plantak.

Pomladak KUD-a ‘Remetinec’ predstavio se s pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja pod vodstvom Karmele Lacković.

Jedno od najaktivnijih i najbrojnijih kulturno-umjetničkih društva Varaždinske županije, ‘Klaruš’ iz Maruševca, sudjelovalo je na Folklorašiću sa starijom dječjom grupom koja je prikazala jurjevske običaje maruševečkog kraja. Voditelj skupine je Zlatko Peharda, a voditelj glazbene sekcije Franjo Plantak.

Najveće iznenađenje priredila je dječja folklorna sekcija KUD-a ‘Martijanec’ koja je dječju tradicijsku pjesmu ‘Al’ smo bili dobri’ naučila pokazati i na hrvatskom znakovnom jeziku, u suradnji s Udrugom gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. Za ovaj hvalevrijedan potez zaslužna je voditeljica skupine Ivana Švagelj. Voditelj glazbene sekcije je Damir Mumlek.

Folklorašić su zatvorili domaćini iz DFD-a ‘Sončece’, koji su izveli pjesme i plesove Hrvatskog Zagorja u koreografiji ‘Tri koraka sim, tri koraka tam’ Pjerina Hrvaćanina. Voditelj skupine je Tim Hrvaćanin, a voditelj glazbene sekcije Matija Auker.

Organizatori se nadaju da će Folklorašić postati tradicionalna manifestacija u Varaždinu te da će iduće godine moći uključiti i dječje folklorne skupine iz drugih županija, a želja im je jednog dana ugostiti i dječje grupe iz inozemstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije