Vijesti / Društvo

Na današnji dan

VŽ KALENDAR 1818. godine u Varaždinu su boravili car Josip drugi i kraljica Karolina

VŽ KALENDAR 1818. godine u Varaždinu su boravili car Josip drugi i kraljica Karolina
Varaždinski.hr/Blaga & Misterije

Prigodom boravka u Varaždinu kraljica Karolina utemeljila je zakladu za školovanje polaznica djevojačke škole pri Uršulinskom samostanu.

30.6.1818. U dvodnevni posjet Varaždinu, zajedno s kraljicom Karolinom, stigao je kralj Ugarske i Hrvatske, car Svetoga Rimsko-Njemačkog Carstva austrijski car Josip drugi. Pred gostionicom 'K crnom orlu', gdje je car odsjedao, svirala je glazba graničara, građanska četa priredila je bakljadu dok su Varaždinci uvečer osvijetlili sve prozore u gradu. Prigodom boravka u Varaždinu kraljica Karolina utemeljila je zakladu za školovanje polaznica djevojačke škole pri Uršulinskom samostanu. Na poklonstvo caru Franji Drugom u Varaždin su došli uglednici iz Međimurja, Zagorja i Podravine.

30.6.1909. U Varaždinu je u 56. godini umro istaknuti hrvatski rodoljub i odvjetnik doktor Oskar plemeniti Kiš. Bio je gradski senator, odvjetnik, kraljevski javni bilježnik, dugo godina varaždinski školski nadzornik. U društvenom životu grada obavljao je ugledne dužnosti, bio je predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva 'Vila' i čitaoničkog društva 'Dvorana'. Zahvaljujući Oskaru plemenitom Kišu i zborovođi Vjekoslavu Rozenbergu Ružiću  zbor 'Vile' postao je jedan od  najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova na kraju 19. stoljeća.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!