Vijesti / Društvo

priopćenje varaždinske županije

ŽUPANIJA ODGOVORILA KEREKEŠIMA 'Da uzimamo drugima, a dajemo vama koji ste imali 2,9 milijuna kuna prihoda?!'

ŽUPANIJA ODGOVORILA KEREKEŠIMA 'Da uzimamo drugima, a dajemo vama koji ste imali 2,9 milijuna kuna prihoda?!'
Varaždinska županija/Varaždinski.hr

- Ovakvim performansom tri dana prije izbora na najprljaviji su se način uključili u predizbornu kampanju, ali i pokazali sve o svojoj kulturi – napisano je u priopćenju Varaždinske županije.

Kerekesh Teatar na čelu s Janom Kerekešom danas je na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu izveo performans i podijelio građanima maske za lice u vrijednosti tri tisuće kuna.

Vezana vijest:

kerekesh teatar kerekeš korzo dobili 3 tisuće kuna 'Sramota za kulturu Varaždinske županije': Nezadovoljni Kerekesh Teatar dijeli maske na Korzu

Upravo je toliki iznos bio prijepor za svojevrsni prosvjed koji je Teatar organizirao na Korzu i smatraju da su dobivenih tri tisuće kuna financijske potpore od Varaždinske županije prava sramota za 'najveći kazališni festival' i 'najproduktivniju neprofitnu organizaciju u županiji' kao i najaktivnijeg promotora županije i grada Varaždina.

Odgovor je danas stigao iz same Varaždinske županije s naslovom 'Da uzmemo osobama s invaliditetom i umirovljenicima da bi dali Kerekešima koji su prihodovali 2,9 milijuna kuna ?!?'.

- Varaždinska županija povisila je iznose financijskih sredstva za udruge da bi pomogla i osigurala rad stvarno neprofitabilnim udrugama i organizacijama. Udrugama koje se financiraju isključivo donacijama i preko natječaja koje raspisuju gradovi, općine i Županija. Tim putem one pomažu osobama s invaliditetom, djeci s posebnim potrebama, umirovljenicima, osobama starije životne dobi i mladima. Varaždinska županija putem tih natječaja financira i kulturu i to KUD-ovima, udrugama za očuvanje tradicijske kulturne baštine i mladima, znači Udrugama koje NE OSTVARUJU NIKAKVE PROFITE. Prema javno dostupnim podacima Kerekesh teatar u 2019. godini uprihodio je 2,9 milijuna kuna (za 21% više nego u 2018.) - napisali su u priopćenju.

'Na papir' su stavili i brojke, odnosno da je Kerekesh Teatar na intelektualne usluge potrošio 555 tisuća kuna, na službena putovanja 61 tisuću kuna, dok je najveći dio rashoda otpao na naknade za obavljanje aktivnosti, rashode osoba koje nisu zaposlenici ni članovi udruge otišlo je 1,3 milijuna kuna, naveli su iz Županije.

- Ukupni preneseni višak s 31. prosinca 2019. iznosio je 670.260 kuna – dodaju iz Županije.

- Ova 'kultura' vrti vrlo ozbiljan novac. Od Županije, gradova i općina u 2019. godini dobili su donacije i to u iznosu od 196.000 kuna, to je također novac građana naše Županije. No, unatoč tome Kerekesh teatar naplaćuje ulaznice i sigurno neće biti financirani javnim novcem tih istih građana kojima naplaćuje ulaznice – napominju.

Ističu da je Kerekesh Teatar dobio podršku i od jedne političke opcije.

- Posebno smo zabrinuti da se privatnim biznismenima u podršci pridružio i SDP koji u svom nazivu ima 'socijaldemokratska', a danas je podržao privatnu udrugu s velikim prihodima, na uštrb udruga umirovljenika, osoba s invaliditetom i mladima. Da li i oni smatraju da bi tim udrugama trebali uzeti novce kako bismo financirali 'udrugu' s 2,9 milijuna kuna godišnjeg prihoda? - pitaju se.

Zaključuju da su se time uključili u predizbornu kampanju.

- Ovakvim performansom tri dana prije izbora na najprljaviji su se način uključili u predizbornu kampanju, ali i pokazali sve o svojoj kulturi – napisano je u priopćenju Varaždinske županije.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video