Vijesti / Društvo

povezivanje i osposobljavanje

ZAVRŠNA KONFERENCIJA U sklopu projekta 'Svi smo mi kultura' provedene brojne zanimljive aktivnosti

ZAVRŠNA KONFERENCIJA U sklopu projekta 'Svi smo mi kultura' provedene brojne zanimljive aktivnosti
Udruga mladih V.U.K.

Cilj projekta bio je povezivanje i osposobljavanje organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti i važnih čimbenika u kulturi i umjetnosti na području grada Varaždina.

U četvrtak, 30. srpnja, održana je završna konferencija za medije projekta 'Svi smo mi kultura'. Na konferenciji su rezultate projekta predstavili Danijela Mikulek, članica Udruge mladih V.U.K. i Hrvoje Selec, tajnik Filmsko-kreativnog studija VANIMA koji su oboje od samog početka uključeni u projekt kao voditeljica projekta/ administratorica i kao stručni suradnik. 

Udruga mladih Varaždinski underground klub - V.U.K. zajedno s partnerima Filmsko-kreativnim studijom VANIMA. Udrugom MOP Sveučilišta Sjever, Udrugom Trash te Gradom Varaždinom provodila je projekt 'Svi smo mi kultura' od 7. studenog 2018. do 24. srpnja 2020. godine. 

Projekt 'Svi smo mi kultura' sufinancirala je Europska unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.' Projekt 'Svi smo mi kultura' provodio se u suradnji s Ministarstvom kulture i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 789.282,82 kn. 

Cilj projekta bio je povezivanje i osposobljavanje organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti i važnih čimbenika u kulturi i umjetnosti na području grada Varaždina u svrhu razvijanja sudioničkog upravljanja te povećanja kulturnih sadržaja i većeg uključenja građana u kulturni život lokalne zajednice.

Provedbom projekta predstavnici ciljnih skupina stekli su nova znanja i iskustva iz područja sudioničkog upravljanja te uspostavili mrežu u svrhu njegovog razvoja. 

- Sve ostvareno projektom nam je izrazito važno jer smo razvijali odnose i suradnje, najviše s članovima organizacija civilnog društva i prilike za daljnjom suradnjom, ali svakako bi istaknula dvije stvari a to je koncept modela sudioničkog upravljanja Centrom za mlade i nezavisnu kulturu P4 te regionalno umrežavanje s Platformom za društveni centar Čakovec te Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK Koprivnica s kojima već planiramo daljnje kulturne suradnje i razmjene programa diljem naše regije - rekla je Danijela Mikulek, voditeljica projekta. 

- Ovim projektom imali smo prilike podijeliti naša dosadašnja iskustva i primjere dobrih praksi drugim organizacijama civilnog društva i to preko raznih kulturnih radionica, a opet smo s druge strane svi zajedno sudjelovali u edukativnim radionicama kako bi ojačali kapacitete naših udruga što će nam naravno puno značiti u našim budućim aktivnostima - istaknuo je Hrvoje Selec, stručni suradnik na projektu. 

Provedene su sljedeće aktivnosti: 

- Radionice o sudioničkom upravljanju u kulturi (6 radionica- 86 polaznika)

- Radionice o produkciji filma (11 radionica- 138 polaznika)

- Radionice: Menadžment u kulturi (11 radionica- 140 polaznika)

- Trodnevna edukacija: Organizacija festivala i kulturnih događaja (14)

- Trodnevna radionica: Modeli umrežavanja u sudioničkom upravljanju (12)

- Dvodnevna radionica: Menadžment volontera u kulturi (11)

- Panel rasprava o sudioničkom upravljanju u kulturi (52)

- Koncept kulturnog programa Slušam Varaždin

- Nacrt modela sudioničkog upravljanja Centrom za nezavisnu kulturu i mlade P4

Pojedinačne aktivnosti: 

SUDIONIČKO UPRAVLJANJE U KULTURI: 

- Kultura civilnog društva

- Osnovni modeli i temeljni koncepti sudioničkog upravljanja u kulturi

- Izazovi i mogućnosti sudioničkog upravljanja u kulturi

- Uključivi modeli evaluacije i odabira te financiranje projekata u kulturi

- Vizija društveno- kulturnih centara

- Javna tribina - umrežavanje dionika na regionalnoj razini

MENADŽMENT U KULTURI

- Digitalni marketing

- Participativno budžetiranje

- Upravljanje udrugom

- Održivost poslovnih modela

- Razvoj publike i autorska prava

- Marketing

- Upravljanje projektnim ciklusom

- Javni natječaji i prijava projekata

- Komunikacija s medijima i javnošću

- Osnove financija za udruge

- Namicanje sredstava

RADIONICE O PRODUKCIJI FILMA:

- Eksperimentalni film

- animirani film

- montaža

- dokumentarni film

- Kamera i snimanje

- Jednominutni film

- Film u jednom kadru

- Scenarij i knjiga snimanja

- Optički instrumenti

- Promotivni video

- Zvuk i glazba

KULTURNI PROGRAMI

- koncept Slušam Varaždin

- Trodnevna radionica o digitalnoj fotografiji

- Izložba "Prostori" 

- VAFI i RAFI festival 2019

- Trash film festival 2019

- MOP Špancirfest 2019 - festival multimedije - 3 radionice – digitalna ilustracija, dizajn digitalnih slova, interaktivni dizajn

Sudionici / pokazatelji: 

Broj članova i zaposlenika udruga i umjetničkih organizacija, zaposlenika javnih ustanova u kulturi i zaposlenika jedinica lokalne samouprave (78) Broj lokalnih organizacija civilnog društva (25)

RAZVOJ KONCEPTA SLUŠAM VARAŽDIN

Hodam i slušam. Glavna premisa za pokretanja ovog projekta je stavljanje fokusa na zvučni aspekt i slušnu percepciju Varaždina. Stvarne i svakodnevne situacije u gradu dolaze u dodir s urbanim mjestima, njihovom arhitekturom i primjenom, kreirajući raznovrsne auditivne atmosfere i efekte. Grad tako sa svojim stanovnicima svira neprestanu kompoziciju.

- Naše slušno iskustvo urbanih prostora i mjesta određuju brojni čimbenici i slušni odnosi. Zimi je sve mirnije i tiše, a ljeti aktivno i živo. Vodoskok pršti kao najače sunce u podne. Voda i njezin šum prikriva promet s ceste. Park pokraj prometnice obojan je zvukom motora. Zvuk semafora ritmizira prostor i stvara obrazac kretanja a time i pattern i dinamiku zvučne slike. Na nekim mjestima dominira više zvučni efekt nego zvučni događaj i ovdje možemo govoriti o arhitektonskim značajkama. A na nekim pak mjestima faktor vremena određuje cikluse i trajanja kao npr. kod zvučne kupke ispod zvonika. Kompozicija živi u međusobnoj igri materije i ljudi - kažu organizratori. 

Ovim projektom cilj im je bio istražiti i predstaviti slušnu percepciju grada i pozvati slušatelja na vlastitu igru ušima, šetajući kroz Varaždin. Krajnji produkt koncepta je razvoj aplikacije koji bi omogućio doživljaj Varaždina kroz audio - vizualne podražaje.

>>> Nacrt modela 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video