Vijesti / Društvo

Objasnilo astronomsko društvo

RIJEŠEN MISTERIJ Iznad Varaždina nije preletio NLO već svemirska postaja. Večeras će se opet vidjeti

RIJEŠEN MISTERIJ Iznad Varaždina nije preletio NLO već svemirska postaja. Večeras će se opet vidjeti
Astronomsko društvo Varaždin/Wiki

Astronomsko društvo Varaždin upoznato je s objektima koji prelijeću iznad nas. U srijedu je ipak bila riječ o gotovo svakodnevnoj pojavi.

U srijedu smo objavili snimku i vijest o nepoznatom objektu koji je u večernjim satima 28. srpnja preletio iznad Varaždina. Čitateljica nam je napisala da je bila riječ o nepoznatom osvijetljenom objektu koji je preletio oko 22 sata.

Ipak, kako sada saznajemo, nije riječ o vanzemaljcima već o nešto poznatijim objektima. S njima nas je više upoznao Davor Maračić, tajnik Astronomskog društva Varaždin.

Vezana vijest:

pogledajte video NLO IZNAD VARAŽDINA? 'Proletio je velikom brzinom, bio je bez zvuka'

- Dana 28. srpnja 2020. u kasnim noćnim satima iznad Varaždina je proletjela Međunarodna svemirska postaja. Prelet je bio u vremenu između 21:58 i 22:03 iz smjera ZSZ, a postaja je najvišu točku na nebu, oko 75 stupnjeva iznad horizonta, imala u vremenu oko 22:01. Bila je vidljiva kao jako sjajan objekt, u tom trenutku sjajnija i od Jupitera, koji se dosta brzo kreće po nebu. Nakon kraćeg vremena nakon što je letjelica prošla najvišu točku, sjaj joj je brzo iščeznuo. Tome mogu osobno posvjedočiti jer sam prelet sam vidio iznad Aquacityja – objasnio nam je Maračić i tako riješio zagonetku koju je pred nas stavila čitateljica koja nam je poslala snimku.

Tajnik Astronomskog društva rekao nam je nešto više o samom objektu.

- Međunarodna svemirska postaja ima dimenzije kao veliko nogometno igralište. Dužine je 73 metra, širine 109, a ima masu preko 400 tona. Ima velike solarne panele koji reflektiraju svjetlost i zavisno kako su okrenuti prema Suncu njezin sjaj vidljiv sa Zemlje može biti manji ili veći. Leti na visini nešto višoj od 400 km, brzinom oko 28 000 km/h i za jednu orbitu oko Zemlje joj je potrebno malo više od 92 minute. U danu preleti Zemlju između 15 i 16 puta. Međutim, nagib njene orbite je takav da ju ne možemo uvijek vidjeti iznad Varaždina, a možemo mu vidjeti samo po noći dok je relativno vedro i dok su solarni paneli tako okrenuti da ju možemo vidjeti kao jako sjajan objekt na nebu – istaknuo je Maračić.

Čini se da ćemo i danas navečer, 31. srpnja, vidjeti 'sjaj na nebu'.

- Slijedeći prelet Međunarodne svemirske postaje možemo opet vidjeti večeras između 21:12 i 21:18, a najvišu točku, oko 76 stupnjeva iznad horizonta, će postići u vremenu oko 21:15. Doći će iz smjera ZSZ. U tom trenutku će svijetliti jače od Jupitera koji bi se mogao vidjeti na jugu. Te sve podatke svi mogu provjeriti na stranici www.heavens-above.com – kazao je.

S obzirom na situaciju s korona virusom, Astronomsko društvo Varaždin je moralo odgoditi neke od planiranih svojih aktivnosti kao što su popularno znanstvena predavanja, astronomske radionice i javna promatranja teleskopima.

Društvo će nastaviti sa svojim aktivnostima čim to uvjeti dopuste. Svi građani koje zanima astronomija mogu nam se javiti porukom na Facebook stranicu Astronomskog društva Varaždin gdje također mogu pratiti njihove aktivnosti.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!