Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 2008. godine umro Franjo Vrtulek, novinar i direktor Radio Ludbrega

NA DANAŠNJI DAN 2008. godine umro Franjo Vrtulek, novinar i direktor Radio Ludbrega
Varaždinski.hr/Ilustracija

Franjo Vrtulek je za svoj novinarski i publicistički rad primio brojna priznanja.

6.8.1893. U Varaždinu je rođen Željko Kovačević, znanstvenik. Nakon gimnazijske mature u Senju, studirao je na zagrebačkom filozofskom fakultetu gdje je diplomirao prirodne znanosti i geografiju. Radio je kao gimnazijski profesor, vodio odjele za zaštitu bilja na oglednim stanicama u Osijeku i Zagrebu, bio direktor Instituta za zaštitu bilja. Od 1947. godine redovni je profesor Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Zagrebu. O zaštiti bilja i unapređenju poljoprivredne proizvodnje objavio je stotinjak znanstvenih radova, autor je sveučilišnih udžbenika i skripta. Željko Kovačević umro je 1984. godine, u dubokoj starosti od 91. godine.

6.8.1552. Kapetan Luka Sekelj poslao je iz Varaždina poziv u pomoć hrvatskom banu Nikoli Zrinskom zbog prijeteće opasnosti od Turaka. Zbog prodiranja turske vojske stanovništvo uz Dravu počelo je bježati pa Luka Sekelj upozorava kako hitno treba spriječiti prodor neprijatelja jer će zbog straha Varaždin napustiti većina građana. Do Varaždina su Turci došlli u listopadu 1552. godine, ali su pretrpjeli poraz od vojske bana Nikole Zrinskog.

6.8.2008. U Ludbregu je u 64. godini života umro Franjo Vrtulek, novinar, publicista, direktor Radio Ludbrega. Profesionalno se novinarskom počeo baviti 1968. godine u ludbreškoj radiostanici, a kao vanjski suradnik - dopisnik iz Ludbrega - surađivao je u Večernjem listu, Vjesniku, Varaždinskim vijestima, Radio Varaždinu, Vikendu. Bio je utemeljitelj i urednik «Ludbreškog lista», sportskog lista «Plava devetica», autor monografije «Nogomet u ludbreškom kraju». Bavio se slikarstvom i imao nekoliko samostalnih izložbi, pisao je pjesme koje je objavio u zbirci «Branje perunike». Franjo Vrtulek je za svoj novinarski i publicistički rad primio brojna priznanja među njima i nagradu općine Ludbreg 1985. godine i Nagradu za životno djelo Grada Ludbrega 2006. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video