Vijesti / Društvo

PROSLAVA OLUJE U KNINU

VIDEO Branitelji koji su 1995. skinuli srpsku zastavu ponovno na kninskoj tvrđavi

U Oluji je oslobođeno oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog teritorija.

Danima se govori kako je današnja proslava u Kninu povijesna, ali i nikad zahtjevnija s obzirom na problematičnu epidemiološku situaciju u zemlji. Zbog posebnih mjera na Tvrđavi su mogli biti samo sudionici programa, dok su uzvanici u podnožju, na glavnom kninskom trgu, putem videozida pratili dizanje hrvatske zastave na Tvrđavi i čitanje imena poginulih heroja u Oluji.

Ponovo okupljeni

Četvrt stoljeća nakon veličanstvene pobjede na kninskoj su tvrđavi ponovno Jasmin, Edvard i Mario, branitelji koji su 95-te skinuli srpsku zastavu.

- Svi su sanjali o tome da naprave ovo što smo mi imali čast napraviti, svaki hrvatski vojnik je ima tu želju, Knin je bio simbol da se dođe, da se ta zastava skine, mi smo samo imali čast da to odradimo - izjavio je Mario Bilać, pripadnik 7. gardijske brigade Puma za RTL.

- Pun osjećaja koji se ne daju opisat, ponos, ma sve vam se po glavi vrti - rekao je Edvard Baltić, pripadnik 7. gardijske brigade Puma.

A kada su 5. kolovoza 95. stigli na tvrđavu, skinuti zastavu nije bilo lako.

- Sve je bilo spetljano i zapetljano penjali smo se jedan drugom preko leđa dok je nismo strgnuli dok nam nije bila pod nogama - kazao je Jasmin Hadžić, pripadnik 7. gardijske brigade Puma.

U Oluji je oslobođeno oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog teritorija. Operacija je počela 4. kolovoza u 5 sati istodobnim udarom hrvatske vojske i policije na 600 kilometara dugoj bojišnici, a za manje od 30 sati pripadnici 7., a potom i 4. brigade ušli su u Knin.

- Ima jedna zanimljivost, na zadnjem sastanku, predsjednik Tuđman nam je poručio generali nemojte se iznenaditi ako drugo dan uđete u Knin, mi smo se pogledali, no međutim mi smo bilo i možda previše zaokupljeni svojim dijelovima teritorije za koji smo odgovarali, a on je više gledao cjelinu - rekao je general pukovnik Marijan Mareković, ratni zapovjednik Tigrova.

Oluja je za njih bila kraj životnog puta, poginulo je 239-ero branitelja, dvojica su nestala, a ranjeno ih je više od 1400. Nakon minute šutnje i počast i iz zraka.

- Ponosno, da vam iskreno kažem tužno jer nema naših muževa, nema naših branitelja, nisu uzaludno poginuli, stvarali su našu državu - kazala je Dragica Želimorski, supruga poginulog hrvatskog branitelja.

Obljetnica koja je trebala biti mnogo svečanija zbog korone je postala jedna od skromnijih proslava. No, dostojanstvena i bez provokacija.

- Iznimno velika čast i ponosim se na sve branitelje koji su odradili strahovito veliki posao koji je urodio jednom slobodom i nadam se jednom još boljom i kvalitetnijom državom - izjavio je Pave Gruica, pripadnik 4. gardijske brigade Pauci.

Pozdravila su ih i Krila Oluje i oni u skromnijoj formaciji od 4 aviona, ali s novim dimnim efektima. Uzvanici su sve pratili s trga, a građani Knina sa svojih balkona. I za kraj missing man akrobatski element u kojem se jedan avion odvaja od ostalih, u čast svima koji se iz bitke nisu vratili.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video