Vijesti / Društvo

POREZNO RASTEREĆENJE

Od Nove godine trebale bi porasti plaće, možete vidjeti koliko bi vama

Od Nove godine trebale bi porasti plaće, možete vidjeti koliko bi vama
Ilustracija

Radnici s plaćom manjom od 4000 kuna nemaju razloga za slavlje...

Među prvim potezima nove Vlade najavljene su veće plaće zbog manjeg poreza na dohodak. Tako će se porez na dohodak smanjiti s 36 na 30 posto, odnosno s 24 na 20 posto, a povišice bi išle od Nove godine.

Za one koji sad imaju deset tisuća kuna bruto, odnosno 6876 neto, značilo bi to da će od Nove godine primati 7056 kuna, odnosno 188 kuna više. Oni s plaćom od 9734 kune imat će 10.112 kuna, odnosno porast od 377 kuna. Direktorske plaće, one koje premašuju 26 tisuća kuna neto, dobit će oko tisuću i pol kuna više, od iduće godine, javlja Nova TV.

Porezna stručnjakinja Anja Božina objašnjava kako oni s visokim plaćama plaćaju i veći porez na dohodak te da radnici s minimalcem i plaćom manjom od 4 tisuće kuna neće dobiti ništa.

- Radnici koji imaju niske plaće niti do sada nisu plaćali porez na dohodak, što znači da ako se smanji stopa poreza, za njih to ništa ne znači, čak ako se promijeni osobni odbitak, to isto za njih neće ništa značiti - dodaje Božina.

I o poslodavcima ovisi

Ministar Zdravko Marić u izjavi prije mjesec dana rekao je da smanjenje poreza nije garancija da će neto plaće porasti.

- Smanjivanje poreza, moram reći nažalost, nije garancija da će neto plaća porasti. Zato što poslodavac u konačnici, kao i što neki nisu smanjili cijene kad je PDV snižen, može korigirati bruto na niže - rekao je nedavno Marić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video