Vijesti / Društvo

NEMOJTE PROPUSTITI

NEMRTVI Kristijan Petrović ove subote u Kinu Gaj govori o vampirima

NEMRTVI Kristijan Petrović ove subote u Kinu Gaj govori o vampirima
Facebook

Kristijan Petrović nastavlja svoja gostovanja u varaždinskom Kinu Gaj u kojem će ove subote još jednom ispričati priču o svakako najpoznatijem krvoloku europskog folklora - Vampiru.

U subotu, 19. rujna, s početkom u 18 sati, poznavatelj okultnog, novinar i televizijski voditelj Kristijan Petrović održat će predavanje na temu 'Nemrtvi'.

Točnije, govorit će o folkloru vampira istočne i srednje Europe. Mjesto radnje je Kino Gaj.

Nakon predavanja slijedi prava poslastica za ljubitelje kultnih klasika - film ‘The Fearless Vampire Killers’ ili u prijevodu ‘Bal vampira’ iz 1967. redatelja Romana Polanskog.

Poznati varaždinski tv voditelj i novinar Kristijan Petrović koji u posljednje vrijeme plijeni pažnju javnosti svojim predavanjima o mračnim bićima europskog folklora, nastavlja svoja gostovanja u varaždinskom kinu Gaj u kojem će ove subote još jednom ispričati priču o svakako najpoznatijem krvoloku europskog folklora - Vampiru.

Naime, prema Petrovićevim riječima u brojnim povijesnim epizodama histerije, osim vještice u jednom je trenutku glavnu ulogu igrao i vampir koji nije na miru ostavio ni jednu naciju, ni jedan kontinent.

- O njemu se pisalo u brojnim kronikama, almanasima i spisima, a korijeni straha od ovog noćnika mogu se pronaći već u egipatskoj civilizaciji. Iako je tijekom povijesti mijenjao svoj oblik, svoj uspon i prepoznatljivost svakako dobija tijekom 18. st. kada zbog njegove pojave, točnije epidemije u Srbiji djeluje i sama Marija Terezija. I Hrvatska je imala svoje primjerke od kojih je najpoznatiji onaj iz Istre - stoji u najavi.

Ovim je stvorenjima u njihovoj popularnosti nedvojbeno pomogla i književnost u kojoj su nemalo puta od gotičke novele pa sve do današnjih horor priča vodili - glavnu riječ.

Svoju su besmrtnost stekli i na filmskom platnu, a nezaobilazni su dio i modernih urbanih mitova i priča.

'No što su zapravo vampiri i kako to da ih se u pojedinim dijelovima svijeta i danas boje? Kako su ih se rješavali tijekom povijesti i kako ste i sami mogli postati dijelom ove vojske mraka', saznajte na predavanju.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!