PSIHODRAMA U Varaždinu počele radionice namijenjene stručnjacima u radu s djecom

Po prvi puta u gradu Varaždinu organizirano je stručno usavršavanje prosvjetnih djelatnika putem radionica psihodrame. Organizator je Eva Brlek, mag. rehab. educ., defektolog – rehabilitator u centru Tomislav Špoljar te vlasnica i direktorica Kabineta za razvojnu podršku i psihoterapijsko savjetovanje NUEVA.

NUEVA je prvi kabinet na području Varaždinske županije koji pruža usluge dijagnostike, savjetovanja i terapije iz područja edukacijske rehabilitacije i psihoterapijskog savjetovanja. Svi koji imaju pitanja i/ili nedoumice vezane za rast i razvoj svojeg djeteta ili im je potrebno psihoterapijsko savjetovanje, ili su pak prosvjetni djelatnici koji su se našli pred zidom s nekim problemom, mogu se s punim povjerenjem obratiti ovoj mladoj, vrsnoj stručnjakinji.

Upravo je Eva Brlek organizirala ove prve radionice psihodrame koje su namijenjene stručnjacima u radu s djecom. Opće je poznato da je prosvjetni posao vrlo stresan, prosvjetni stručnjaci izloženi su gotovo svakodnevno s velikim problemima na poslu, često dolazi do sindroma burn- outa te je neophodno osnaživati sve koji rade s djecom i pružati im podršku.

Što je psihodrama?

Psihodrama je metoda koja omogućuje bolji uvid u sebe i druge ljude putem riječi, govora tijela i pokreta. Sve naše skrivene uloge, neiskušane mogućnosti, potisnute energije – na psihodramskoj pozornici dobivaju priliku da se pokažu i razviju u cijelosti.

U psihodramskoj grupi sudionici imaju priliku raditi na osobnim temama koje mogu obuhvaćati obitelj i različite odnose, probleme na radnom mjestu, nošenje sa stresom, lošim fazama, depresijom, anksioznošću, sumnjom u sebe i nerazriješene traume ili gubitke, ovisnosti i još brojne druge psihološke kočnice.

Na radionicama psihodrame gube se iluzije o sebi, dobiva se jasnija slika o sebi i svojim osjećajima, razvija se samopouzdanje i jača se osobnost čime se sudionik psihodrame lakše kasnije nosi sa svakodnevnim problemima i stresom.

Psihodramu bismo mogli ukratko objasniti riječima J. L. Morena: ‘Susret dvoje, lice u lice, oči u oči. Kad priđemo blizu, zamijenit ćemo naše oči. Ja ću gledati tebe tvojim očima, a ti ćeš gledati mene, mojim očima.’

Radionice u Varaždinu u organizaciji kabineta Nueva polazi jedanaest prosvjetnih djelatnika, većinom iz Centra T. Špoljar, ali i iz jedne osnovne škole te iz Centra za socijalni rad. Organizirane su u tri ciklusa, koji se sastoje od jednog predavanja i pet psihodramskih iskustveno – edukativnih radionica. Autorica i voditeljica programa je Ivana Vlahek Teskera, socijalna radnica, licencirana supervizorica i psihodramska psihoterapeutkinja iz Zagreba.

Ciljevi programa ovih radionica su: osnažiti sudionike u nošenju sa profesionalnim izazovima na koje nailaze u svakodnevnom radu, zatim prepoznati i definirati potrebe stručnjaka koje nastaju kao posljedica obavljanja profesionalne uloge, omogućiti uvjete za iskustveno učenje u grupi stručnjaka koji se susreću sa istim ili sličnim poteškoćama u radu kroz analizu i proradu konkretnih primjera iz prakse, omogućiti sudionicima reflektiranje o vlastitom iskustvu, omogućiti sudionicima bolje upoznavanje sebe kao ‘alata za rad’, vlastitih jakih i slabih strana, ojačati osobne i profesionalne kapacitete sudionika te je kao dugoročni cilj predviđeno prevenirati sindrom profesionalnog izgaranja kroz kontinuirani osobni i profesionalni razvoj sudionika.

Prva dva susreta bila su u listopadu i studenom, a za trenutnu grupu predviđen je još jedan susret u prosincu.

Budući da je za ovakav vid usavršavanja i rada na vlastitom razvoju iskazan veliki interes među prosvjetnim djelatnicima i šire, a povratne informacije od sadašnjih sudionica su izuzetno pozitivne, pretpostavljamo da će kabinet Nueva i mr. gđa. Brlek organizirati još sličnih aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije