U Vinici 12. studenog krštenje mošta povodom blagdana svetog Martina

U nedjelju, 12. studenog, Općina Vinica organizira manifestaciju ‘Martinje – krštenje mošta u Vinici’ i zabavu koja će započeti u 14 sati. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i oživljavanje običaja.

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom.

Vinogradari uključeni u udrugu ‘Vinea’ preuzeli su obvezu osiguranja dovoljnih količine mošta i vina, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena koje su u dovoljnim količinama prikupili djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova.

Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama te članice Zajednice žena ‘Katarina Zrinski’ godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipići, kiflice i slično.

Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica ove godine pripremaju grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju fiš paprikaša, a lovci iz Lovačke udruge ‘Opeka’ zaduženi su za gulaš.

Kotlovinu će pripremati članovi NK ‘Vinica’ i KK ‘Vinica’, a Udruga za šport i rekreaciju ‘Kapla’ preuzela je obvezu pripreme ‘krumpira v lončeku’.

Osim toga svi posjetitelji moći će razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica ‘Fijolica’, djeca iz Dječjeg vrtića ‘Sreća’ te učenici – članovi školske zadruge ‘Vrčeki’.

Za odgovoran posao ‘krštenja mošta u vino’ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD-a Vinica i ŽVS ‘Leluja’.

Stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da u nedjelju svakako posjete Vinicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije