Vijesti / Društvo

grad lepoglava

Financijska potpora mladim obiteljima u Lepoglavi - 40.000 kuna za kupnju kuće ili stana

Financijska potpora mladim obiteljima u Lepoglavi - 40.000 kuna za kupnju kuće ili stana

Svi detalji Javnog poziva dostupni su na službenim web stranicama Grada Lepoglave, a poziv traje do 20. listopada.

Nastavljajući provođenje Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Lepoglave, u tijeku je Javni poziv mladim obiteljima s područja grada Lepoglave putem kojeg mogu ostvariti financijske potpore za kupnju ili izgradnju obiteljske kuće ili stana.

Na Javni se poziv mogu javiti građani koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 40 godina te koji žive u bračnoj / izvanbračnoj zajednici, formalnom / neformalnom životnom partnerstvu ili jednoroditeljske obitelji koju čine dijete odnosno djeca i jedan roditelj ili samohrani roditelj pod uvjetom da nemaju drugu useljivu kuću/stan u svom vlasništvu. Glavni je pak uvjet da imaju prebivalište na području grada Lepoglave ili namjeru trajnog nastanjenja na području grada Lepoglave koju, s ciljem rješavanja svojeg stambenog pitanja grade ili kupuju stambeni objekt na području grada Lepoglave. Svi detalji Javnog poziva dostupni su na službenim web stranicama Grada Lepoglave, a poziv traje do 20. listopada.

- Danas je većina problema na lokalnoj razini vezana uz nepovoljnu demografsku sliku. Nije ni Lepoglava imuna na 'bijelu kugu' pa nizom mjera nastojimo popraviti demografske podatke i osigurati ostanak mladih lepoglavskih obitelji upravo u Lepoglavi. Jedan od najvažnijih problema za mlade svakako je njihovo stambeno pitanje, a ovom im mjerom upravo želimo pomoći da lakše pronađu ili izgrade dom u našem gradu. Potičemo sve mlade da se jave na Javni poziv i ostvare potporu za svoju obitelj – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač predstavivši pritom demografske podatke za Lepoglavu.

Državni je zavod za statistiku objavio redovni godišnji izvještaj o prirodnom kretanju stanovništva u 2019. godini iz kojeg je razvidno kako se događa ono što zapravo svi znamo, ali sad za to imamo i konkretne brojke. Hrvatska se i dalje, unazad tri desetljeća nalazi među niskonatalitetnim zemljama. Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća bilježi se prirodni pad stanovništva, odnosno više je umrlih nego rođenih.

Lepoglava tako ponovno bilježi negativnu bilancu. Rođenih je bilo 51, a umrlih sugrađana točno 100. Bilanca je -49, a vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih) 51,0. U 2018. godini stanje je bilo još gore (-59).

- Ne gledam na popis stanovništva iduće godine s nekim optimizmom, ali određenim i nužnim aktivnostima koje Grad kao jedinica lokalne samouprave može poduzeti, vjerujem da možemo smanjiti te negativne podatke. Dogradnja vrtića u Lepoglavi kao i izgradnja novog u Višnjici uz rješavanje pitanja pedijatrijske ambulante i sustava potpora za novorođenčad i stipendija za studente uz sufinanciranje produženog boravka u školama i radnih bilježnica dobar su smjer, ali presudno je pokretanje gospodarstva koje je glavni generator života u lokalnoj zajednici – zaključio je Kovač.

Inače, prema istim podacima za druge gradove u Varaždinskoj županiji, najbolji vitalni indeks ima Ludbreg (72,3), a slijede ga Ivanec (65,6), Novi Marof (63,3), Varaždin (61,4) i Varaždinske Toplice (45,1).

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video