Vijesti / Društvo

situacija u bolnici

DUG VELEDROGERIJAMA Ravnatelj Kudelić: 'U zalihi imamo lijekova za idućih 10 do 15 dana'

DUG VELEDROGERIJAMA Ravnatelj Kudelić: 'U zalihi imamo lijekova za idućih 10 do 15 dana'
Marko Jurinec/PIXSELL, Varaždinski.hr

- Ovo nije problem samo OB Varaždin već svih bolnica u Hrvatskoj - ističe ravnatelj varaždinske bolnice...

Broj oboljelih od koronavirusa raste, a raste i dug bolnica veledrogerijama. Novca u proračunu nema pa je država ponudila samo 200 milijuna kuna. Veledrogerije traže 2,7 milijardi do kraja godine.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin veledrogerije OBUSTAVLJENA ISPORUKA LIJEKOVA ZA VARAŽDINSKU BOLNICU 'Ako se ovo hitno ne riješi...'



Ima li zalihe lijekova i općenito, kakvo je stanje u bolnicama, u Studiju 4 HRT-a govorili su dr. Mario Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik te dr. Nenad Kudelić, ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

- Ako se ovakva situacija s lijekovima nastavi, mi u zalihi imamo lijekova za normalno funkcioniranje za idućih 10 do 15 dana - istaknuo je dr. Kudelić iz Varaždina na početku gostovanja dodajući da je teško reći što bi se nakon toga moglo događati.

- Veledrogerije su krenule s obustavom te to stvara probleme. Ovo nije problem samo OB Varaždin već svih bolnica u Hrvatskoj. Bolnice zapravo žive od tzv. limita, fiksnog iznosa sredstava. U slučaju naše bolnice od 85 do 105 posto financija odlazi na same plaće zaposlenika. A tu su dalje struja, voda, telefonija, potrošni materijali i lijekovi... Također cijene usluga su niske, pa to nije moguće sve uskladiti. Morat će se smanjiti promet u bolnicama, a zahvaljujući ovoj situaciji s koronavirusom. Mi smo već najavili reorganizaciju u našoj bolnici da bi mogli funkcionirati, imamo na području Varaždinske županije najmanje 50 novooboljelih dnevno - ističe.

Dr. Kudelić kaže da nemaju većeg pritiska iz drugih županija vezano uz Covid, ali s obzirom na to da oni pokrivaju ostale županije vezano uz subspecijalnosti, da zapravo pokrivaju jedno područje od pola milijuna ljudi. Za sada nitko ne osjeća probleme vezano uz opskrbu lijekovima i Covid.

- Preko 90 posto postupaka se provodi, bile su potrebna manje reorganizacije vezano uz kirurški program, prvenstveno oko anesteziologa i anestezioloških tehničara.

Ravnatelj varaždinske bolnice u Studiju 4 ističe da je kronični problem, kako kod njih, tako i diljem Hrvatske, nedostatak medicinskih sestara.

- Puno njih i odlaze van Hrvatske, doduše kod nas je u odnosu na ostatak zemlje situacija nešto bolja jer imamo Sveučilište Sjever, odnosno bazu - zaključuje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video