Vijesti / Društvo

Samhain

USUSRET NOĆI VJEŠTICA Kristijan Petrović ovog petka u Living Roomsu govori o najstrašnijoj noći u godini

USUSRET NOĆI VJEŠTICA Kristijan Petrović ovog petka u Living Roomsu govori o najstrašnijoj noći u godini
Varaždinski.hr

'Riječ je o jedinom preživjelom običaju proslave tamnog početka godine kojeg su slavili - Kelti.'

U petak, 23. rujna, s početkom u 21 sat, poznavatelj okultnog, novinar i televizijski voditelj Kristijan Petrović održat će predavanje na temu 'Samhain'.

Točnije, govorit će o najstrašnijoj noći u godini - Noći vještica. Mjesto radnje je Living Rooms.

- Samhain, Halloween ili Noć vještica, bez obzira u kojem se dijelu svijeta nalazili, 31. listopada, gotovo je sigurno kako ćete, pogotovo u zemljama engleskog govornog područja, vidjeti tisuće klinaca kako prerušeni i maskirani u njima omiljena čudovišta, folklorna bića ili pak junake iz filmova tumaraju ulicama u potrazi za slatkišima uz nezaobilazni poklič - Trick or treat!

No, Samhain je ipak puno više od puke noćne zabave za djecu koja je vremenom prilično izamerikanizirana. Riječ je o jedinom preživjelom običaju proslave tamnog početka godine kojeg su slavili - Kelti. U ovoj priči doznat ćete kako su i na koji način Kelti slavili tu noć, kakvu su ulogu pritom imali njihovi Druidi, što su na to rekli Rimljani koji su ih vremenom uspjeli pokoriti i kako se upravo ova noć počela obilježavati u Rimskom carstvu. Ni daljnji tijek povijesti nije ipak ostao imun na sve naglašeniju zlokobnost ove noći koja je pogotovo došla do izražaja tijekom najhisteričnije epizode povijesti, tijekom razdoblja Inkvizicije. No, i u kasnijim razdobljima upravo je posljednji dan mjeseca listopada zadržao svoji notorni epitet zle noći kada je granica između ovog i 'onog' svijeta najtananja i kada nas svakojake pošati posjećuju. Odlaskom Iraca u Ameriku priča dobiva na popularnosti koju prekoocenaski poduzetnici ubrzo industrijaliziraju i pretvaraju u jedan od najunosnijih dana u godini, odmah poslije Božića. Halloweenu je svakako pomogla i književnost, ali i filmsko platno - stoji u najavi.

Zašto je upravo ova noć uspjela nadživjeti ostale paganske običaje - doznajte u priči Kristijana Petrovića koji će vam dokazati zašto ovu noć ne zovu uzalud - najzlokobnijom u godini.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video