Vijesti / Društvo

papa franjo u dokumentarcu

JASNA PORUKA Papa o pravima gay osoba: 'Imaju pravo biti obitelj, oni su djeca Božja'

JASNA PORUKA Papa o pravima gay osoba: 'Imaju pravo biti obitelj, oni su djeca Božja'
Ilustracija/Pixabay

Potrebno je kreirati zakon o građanskim zajednicama kako bi i homoseksualci imali zakonsko pokriće, poručio je papa...

Papa Franjo kaže da je za građanske zajednice homoseksualnih parova. To je kazao u dokumentarcu koji je prvi put prikazan u srijedu poslijepodne na filmskom festivalu u Rimu (Festa del Cinema di Roma).

- Homoseksualci imaju pravo biti obitelj. Djeca su Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti isključen - kazao je Franjo i nastavio kako je potrebno kreirati 'zakon o građanskim zajednicama kako bi i homoseksualci imali zakonsko pokriće'.

Papa kaže kako je 'branio' takve zakone. To da je branio takve norme odnosi se na razdoblje dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa. Tada se kardinal Bergoglio, budući papa, usprotivio zakonu koji bi omogućavao vjenčanje homoseksualcima, ali je podržao potrebu za zakonom kojim bi im se jamčila građanska zajednica.

O potrebi zakona koji bi omogućavao homoseksualcima sklapanje građanske zajednice papa Franjo govori u filmu, negdje na njegovoj polovici, u kojem iznosi njemu drage teme kao što su zaštita okoliša, briga za siromašne, migracije, rasne nejednakosti i niski dohodak, odnosno o osobama koje su najpogođenije diskriminacijom.

Papa Franjo u dokumentarcu spominje Andreu Ruberu, koji je sa svojim partnerom posvojio troje djece i koji mu je uručio pismo u kojem kaže kako želi odgojiti djecu u katoličkoj vjeri, ali se pribojava prepreka na koje bi mogao naići u lokalnoj župi. Papa je telefonirao Ruberi kazavši mu kako ga je dirnulo njegovo pismo i potaknuo ga da svoju djecu uključi u život župe. Rubera je to i učinio znajući da  bi mogao naići na prepreke. Franjo nije nikada do sada tako izričito kazao svoje stajalište o građanskim zajednicama za gej osobe.

No u Crkvi je osoba poput kardinala Kaspera koji je kazao kako se 'osobe rađaju kao gej' te se suprotstavio fundamentalistima koji su govorili kako djeluju u ime evanđelja. I talijanski kardinal Bassetti, predsjednik talijanske biskupske konferencije, za određeno legaliziranje homoseksualnih parova, premda je prethodno govorio kako je 'neodgovorno oslabiti obitelj stvaranjem novih figura radi kulturnog i društvenog preskakanja noseće jezgre osobe i čovjeka'.

Sadašnje papine riječi dolaze nakon dugog procesa unutar Crkve. Posljednjih godina je unutar Crkve bilo sve više onih koji su priznali kako je potrebno zakonsko rješenje za homoseksualne parove. Govorilo se o potrebi davanja zakonskog oblika pravima homoseksualnih osoba koje žive kao parovi, ali to ne znači izjednačavanje s brakom.

Papine riječi nisu upućene, dakako, samo Italiji već cijelome svijetu kojim želi senzibilizirati prije svega Crkvu na tom osjetljivom terenu o kojem ne govore svi isto.

Među dirljivim trenucima dokumentarca je i papin telefonski poziv homoseksualnom paru s troje djece. Isto tako je dirljiv i telefonski razgovor pape s Juanom Carlosom Cruzom, žrtvom seksualnog zlostavljanja. Sada tijekom filmskog festivala u Rimu Cruz je kazao kako mu je papa izrazio žaljenje zbog onoga što mu se dogodilo i kazao: 'Juan, Bog te učinio homoseksualcem i voli te. Bog te voli, a i papa te voli.'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video