Vijesti / Društvo

Na današnji dan

NA DANAŠNJI DAN Godine 1699. u Varaždin su došli kapucini

NA DANAŠNJI DAN Godine 1699. u Varaždin su došli kapucini
Varaždinski.hr

Gradski sudac predao im je ključeve kao znak trajnog smještaja u Varaždinu.

26.10.1921. U Varaždinu je umro Ivan Milčetić, filolog i književni povjesničar. Bio je profesor u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Varaždinu – proučavao je stare glagoljske rukopise te narodne običaje. Uređivao je „Zbornik za narodni život i običaje južnih Slavena“, objavio je brojne znanstvene članke i studije.

26.10.1861. Varaždinski građani, obrtnici i trgovci osnovali su „Društvo strieljacah sa rilom i sačmom“ u koje se učlanilo više od 500 Varaždinaca. Uz natjecanja u gađanju društvo je priređivalo izlete, zabave, razne proslave. Društvo je djelovalo do 1914. godine.

26.10.1699. Dobivši dozvolu da u Varaždinu utemelje svoj samostan u grad su došli kapucini s provincijalom štajerske kapucinske provincije ocem Lambertom od Niderdorfa. Gradski sudac predao im je ključeve kao znak trajnog smještaja u Varaždinu, dočekali su ih senatori, svećenici i uglednici koji su potom prisustvovali svečanoj misi u župnoj crkvi svetog Nikole. Gradnja kapucinske crkve i samostana u južnom predgrađu počela je 1701. godine.

Listopad 1972. godine: U Međimurskoj ulici krajem listopada 1972. godine INA je otvorila novu benzinsku stanicu koja se po svom izgledu i opremljenosti ubrajala među najljepše objekte takve vrste u ovom dijelu Hrvatske. Za uređenje nove benzinske stanice u Međimurskoj ulici utrošeno je oko 80 milijuna starih dinara, a radove su zajedno izvodili „Cesta“ iz Zagreba i „Mepling“ iz Sarajeva. Na novoj benzinskoj stanici mogle su se dobiti sve vrste benzina i ostalih goriva te naftnih derivata, kao i lož – ulje za domaćinstva.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video