BOLNICA Zahvaljujući donaciji holtera djeca više neće čekati na preglede

Najmlađi pacijenti varaždinske Opće bolnice, koji imaju problema sa srcem, od danas na preglede gotovo uopće neće čekati. Naime, Udruga ‘Veliko srce malom srcu’ Odjelu pedijatrije donirala je EKG 24-satni holter.

– Ovo nam je prvi pedijatrijski aparat koji će se koristiti isključivo za potrebe ovog odjela, obzirom da smo do sad aparat posuđivali od Interne. Djeca su ranije na preglede morala čekati i do dva mjeseca, no zahvaljujući ovoj donaciji liste čekanja gotovo da i neće biti – rekla je Petra Detoni, pedijatrijski kardiolog u OB Varaždin.

Holter aparat je za 24-sati EKG monitoring, a koristit će se za što kvalitetniju dijagnostiku djece rođene sa srčanim greškama.

– Aparat će biti koristan za potrebe cijelog odjela, obzirom da se u našoj županiji godišnje rađa dvadesetak djece s prirođenim srčanim greškama, dok oko pet do deset bolesnika godišnje ima stečenu srčanu bolest. Kad uzmemo u obzir djecu od rođenja do 18. godine koja žive sa srčanim bolestima, brojka u županiji penje se i do 600, što nije mali broj – istaknula je Detoni.

Srčane greške se ne mogu izliječiti, već korigirati, a ova je donacija veoma vrijedna.

– Do sad smo morali čekati, snalazili smo se na razne načine, ali ovom donacijom na pregled ćemo doći brže. Prva je to stepenica za daljnje liječenje, jer nakon toga djeca odlaze u zagrebači KBC Rebro. Sredstva za aparat prikupljali smo putem donacija, a u susret nam je izašla tvrtka Marlex – rekla je Ivana Zagrajski, voditeljica varaždinske podružnice Udruge ‘Veliko srce malom srcu’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije