Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan prije 23 godine Prljavo kazalište dupkom je ispunilo varaždinski Korzo

Na današnji dan prije 23 godine Prljavo kazalište dupkom je ispunilo varaždinski Korzo
Varaždinski.hr, Marko Dimic/PIXSELL

Provjerite koji se znameniti Varaždinci vežu uz današnji dan...

2.12.1703. U Varaždinu se rodio Ferdninand Konščak, isusovac, misionar, istraživač sjevernoameričkoga kontinenta i kartograf. Isusovačku gimnaziju završio je u Varaždinu, filozofiju i teologiju u Grazu, a na američki kontinent stigao je 1731. godine gdje je ostao do smrti 1759. godine. Izradio je prvu zemljopisnu kartu Kalifornijskog zaljeva, a o svojim putovanjima u neistražena područja gdje je zapisivao o topografiji, prirodnim resursima i lokalnom stanovništvu objavio je dvije knjige. Danas se njegove karte i manuskripte nalaze u muzejima u Londonu, Washingtonu i Kaliforniji.

2.12.1720. Rodio se Nikola Plantić, profesor varaždinske gimnazije, isusovac, misionar u Južnoj Americi. Radio je u Buenos Airesu, Cordobi i Montevideu kao sveučilišni profesor. U Varaždin se vraća 1771. godine a 1775. tiska zbirku propovijedaka na kajkavštini 'Pobosna y kratka za vszaki dan meszecza premisslyavanya'. Umro je u Varaždinu 1777. godine.

2.12.1808. rodio se u Trakošćanu Franjo Milašinović. Diplomirao je filozofiju i teologiju, bio je prefekt biskupskog sjemeništa u Zagrebu, profesor crkvene povijesti i kanonskog prava. Pisao je poeziju, satirične stihove, prigodničarske poeme. Umro je u Zagrebu 1877. godine.

2.12.1877. Vladoje Kereškenji umro je u 32. godini života. Bio je šumarski stručnjak i znanstvenik koji je utemeljio na znanstvenoj osnovi gospodarenje šumama u Hrvatskoj. Rodio se u Vidovcu kraj Varaždina. Autor je djela 'Opće šumarstvo'.

2.12.1910. rodio se Nikola Goger, hrvatski šumarski stručnjak. Maturirao je na varaždinskoj gimnaziji te diplomirao Gospodarsko šumarski fakultet u Zagrebu nakon čega je radio u Bjelovaru, Đurđevcu i Varaždinu. 1946. godine postaje direktor Instituta za drvno-industrijska istraživanja u Ministarstvu drvne industrije u Zagrebu. Također je bio i savjetnik u Zavodu za privredno planiranje Hrvatske. Objavio je brojne stručne radove o šumarstvu. Umro je u Varaždinu 1987. godine.

2.12.1997. Na središnjem varaždinskom trgu održan je spektakularan koncert Prljavog kazališta povodom Dana Grada. Grad Varaždin i tvrtka Autobusni promet, sponzor nastupa Prljavaca u Varaždinu, ovaj su koncert zamislili kao blagdanski poklon, a Varaždinci su poklon objeručke prihvatili. Varaždinski središnji trg pokazao se pretijesnim da primi sve one koji su željeli nazočiti ovom događaju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video