Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan rodio se Tomislav Lipljin

Na današnji dan rodio se Tomislav Lipljin
Varaždinski.hr/HNK Varaždin

Tomislav Lipljin autor je 'Rječnika varaždinskog kajkavskog govora'...

5.12.1937. U Varaždinu je rođen Tomislav Lipljin, glumac, prevoditelj, leksikograf. Od 1959. godine bio je u stalnom angažmanu HNK u Varaždinu te je ondje odigrao više od 150 uloga. Osim u matičnom varaždinskom HNK, glumio je također i u predstavama u HNK Split i Gradskom kazalištu Virovitica. Zapažene su mu uloge u djelima Moliera, Krleže, Brešana. Glumio je i u filmovima poput 'Treći ključ', 'SPUK' i 'Čovjek koji je volio sprovode'. Osim filmova, na televiziji je glumio i u dramama i serijama poput 'Gruntovčani', 'Odmori se, zaslužio si', 'Dirigenti i muzikaši', 'Cimmer fraj', 'Stipe u gostima', Mejaši', 'Instruktor Vinko' i 'Nepokoren grad'. Primio je brojne nagrade Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, dobitnik je nagrade Grada Varaždina, odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Osim glume, bavio se i pisanjem te adaptacijom književnih djela. Adaptirao je i na kajkavski preveo srednjevjekovne farse Mladenec koj neje znal kaj mladi enski treba, Bogi Ivač i Farsa o bednju, Jedermann iliti Vsaković te Puno larme a za ništ. Autor je 'Rječnika varaždinskog kajkavskog govora', a bio je i direktor i tajnik Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Tomislav Lipljin umro je 6. lipnja 2008. u 71. godini života.

5.12.1920. Novoutemeljena Varaždinska gimnazijska ekstenza je u gimnazijskoj crtaoni održala prvo predavanje. Profesor Krešimir Filić govorio je na temu 'Stari Slaveni i njihove seobe'. U školskoj godini 1920/21. održano je 26 predavanja na popularne teme i 5 tečajeva opismenjavanja Varaždinaca.

5.12.1918. Rođen je svećenik Stjepan Kranjčić. Pohađao je Fanjevačku srednju školu u Varaždinu, zatim odlazi i Nadbiskupijsku klasičnu gimnzaiju u Zagrebu i maturira na Drugoj klasičnoj zagrebačkoj gimnaziji. Studirao je i diplomirao teologiju na Bogoslovnom fakultetu. 1943. godine ga nadbiskup dr.Alojzije Stepinac zaređuje za svećenika. Radio je kao kapelan u Slavonskoj Požegi i u župi sv.Marka u Zagrebu. Sve do 1950. godine obavljao je dužnost bilježnika Nadbiskupskog duhovnog stola, kada ga je UDB-a protjerala iz Zagreba. Pomagao je župniku Franji Kuhariću u njegovoj župi u svetom Martinu pod Okićem. Nakon što je 1952. godine položio doktorat, Stjepan Kranjčić postao je župnik i dekan u Križevcima gdje je ostavio golemi doprinos. Autor je djela 'Zašto me pozvao gospodin'. Umro je 1968. godine u pedestoj godini života. U Križevcima je utemeljena udruga za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr.Stjepan Kranjčić'.

5.12.1912. U Varaždinu je rođen Antun Bahunek, hrvatski naivni slikar. Pripadao je tzv. Zagorskomu krugu izvorne umjetnosti. U početku je slikao na akademsko-realističan način, a zatim poentilistički seoske i urbane teme te krajolike u jakim bojama (Crveni krajolik, 1971), ili pak upotrebljavajući nijanse samo jedne boje (Plava zima, 1975). Umro je u Zagrebu 1985. godine.

5.12.1705. Rođen je franjevac Andrija Schauman, graditelj orgulja. Izradio je orgulje u crkvama u Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Kloštar Ivaniću i drugima. Umro je u Varaždinu 1752. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video