FOTO Miroslav Marković i Barbara Antolić Vupora službeno posjetili Kinu

Predstavnici delegacije Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Barbara Antolić Vupora, članica Izvršnog odbora Koordinacije zadužena za Varaždinsku županiju, i Miroslav Marković, član Koordinacije zadužen za grada Varaždin, boravili su od 10. do 19. listopada u službenom posjetu Narodnoj republici Kini.

Delegacija, koju je predvodio Andrija Karafilipović i u čijem je sastavu, uz ostale članove, bio i Davorko Vidović, savjetnik u Hrvatsko gospodarskoj komori, posjetila je gradove Šangaj, Xian i Peking, gdje su, sa svojim domaćinima iz Kineskih asocijacije društava prijateljstva, razgovarali o mogućnostima unaprjeđenja suradnje na nivou društava prijateljstva i narodne diplomacije kao jednog od načina zbližavanja dvaju prijateljskih naroda.

Također, s delegacijom grada Xiana razgovaralo se o mogućnostima potpisivanja Povelje o prijateljstvu između grada Xiana i nekog od hrvatskih gradova.

Upravo je na taj način, zahvaljujući inicijativi Koordinacije prije nekoliko godina, uspostavljena suradnja između grada Varaždina i kineskog grada Wuhana koji su potpisivanjem Povelje o prijateljstvu postali gradovi prijatelji.

Nakon posjeta Šangaju i Xianu, u Pekingu je delegacija Koordinacije sudjelovala na seminaru ‘Jedan pojas i jedan put’, kineskoj inicijativi u kojoj je 16 zemalja srednje i istočne Europe uključujući i Hrvatsku.

Na seminaru se raspravljalo o aktivnijem uključivanju naše zemlje u tu inicijativu s kojom Kina želi poboljšati gospodarsku, kulturnu i obrazovnu suradnju s tim zamljamana obostranu korist.

Na samom kraju posjeta, u Ministarstvu vanjskih poslova NR Kine delegaciju Koordinacije primio je Gong Tao, direktor Odjela za Europu, koji je u razgovoru s delegacijom izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima Koordinacije u razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja istaknuvši želju da se odnosi između Kine i Hrvatske na svim razinama suradnje još više intenziviraju.

Uz mnogobrojne protokolarne susrete s kineskim domaćinima, delegacija je posjetila i neke od najznačajnijih povijesnih znamenitosti Kine.

Gradovi Šangaj, Xi’an i Peking savršeno predstavljaj Kinu kroz njenu povijest, sadašnjost i budućnost; Xi’an kao drevna prijestolnica Kine iz kojeg su skoro 5.000 godina Kinom vladale carske dinastije, Peking kao glavni grad i politički centar Kine u posljednjih 500 godina te Šangaj kao centar moderne, otvorene, tržištu orijentirane Kine.

Veliki Kineski zid, Muzej ratnika od terakote pokraj Xiana, Zabranjeni grad, Nebeski hram i Ljetna palača u Pekingu te Orijentalni toranj u Šangaju samo su dio znamenitosti koje je delegacija posjetila.

Posjet je financiran vlastitim sredstvima članova delegacije uz djelomično pokrivanje troškova boravka u Kini od strane Kineskih asocijacija društava prijateljstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije