Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

POVIJESNE CRTICE Znate li kako je Varaždin dobio ime?

POVIJESNE CRTICE Znate li kako je Varaždin dobio ime?
Varaždinski.hr

Kao Varaždin na sličan način dobili su imena gradovi Petrovaradin i Varadin.

13.1.1939. Grupa književnika Hrvatskoga zagorja, Podravine i Međimurja održala je prvu javnu priredbu koja se održala u prostorijama Narodne čitaonice u Varaždinu. Sudjelovali i čitali su književnici Mihovil Pavlek Miškina, Vilko Ivanuša, Stjepan Banek, Stjepan Galinec, Stjepko Ostroški, Stjepan Bence i Bruno Steiner-Županić.

13.1.1796. U Varaždinu je umro zidar i graditelj Joanes Adamus Posch. Osim gradnje mnogobrojnih zgrada prije požara 1776. godine, njegovo najznačajnije djelo je sudjelovanje u obnovi izgorjelog Varaždina. Posch je zaslužan da se prilikom obnove sačuvala tradicija kasnobaroknog graditeljstva, a nove i strane zidare koji su došli je učio te im nametnuo dotadašnji stil gradnje palača i građanskih kuća. Neke od njegovih građevina su Župna crkva svetog Nikole te crkve svetog Vida i svetog Florijana. Joanes Adamus Posch rodio se 1729. godine u Austriji.

Varaždin je svoje ime dobio spajanjem dviju riječi - varaš i tin. Riječ VARAŠ, varoš, var,  znači grad, a TIN u slavenskim jezicima označava utvrđeno mjesto. U ranom srednjem vijeku, kada je Varaždin dobio ime, varaš su zvali veće naselje gdje su živjeli slobodni građani  koji su se nazivali VARAŠČANI. Za razliku od njih - ljudi koji su živjeli na vlastelinskim posjedima i zaseocima bili su kmetovi, podanici gospodara. Srednjovjekovno varaždinsko naselje bilo je utvrđeno bedemima i opkopima napunjenim vodom pa je imenu VARAŠ dodana riječ TIN. Naselja, koja završavaju s riječju TIN, najviše ima u Češkoj, među njima su od poznatijih Karlovtin, Vltavotin, Hostin. Kao Varaždin na sličan način dobili su imena gradovi Petrovaradin i Varadin. O nastanku imena Varaždin najopširnije je pisao povjesničar Julije Janković u knjizi 'Pabirci po povijesti Županije varaždinske' koja je objavljena 1898. godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!